Kto nie lubi czekolady, gruszek i malin? Ja chyba nie znam takiej osoby. Wszystko to postanowiłam połączyć w pysznym torciku.
2 godz.
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
1 i 1/4 szklanki cukru
2 niepełne szklanki mąki
2 łyżki kakaa
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
200 g gorzkiej czekolady
100 g masła
350 g serka mascarpone
Dodatkowo:
2 słoiki gruszek w syropie (ja użyłam takich domowej roboty)
100 g gorzkiej czekolady
nalewka malinowa
sos malinowy (ja użyłam takiego domowej roboty)
wiórki z gorzkiej czekolady
Torcik czekoladowo-gruszkowy z malinową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw przygotowujemy biszkopt. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy do nich stopniowo cukier i żółtka i dalej ubijamy do czasu aż cukier będzie niewyczuwalny. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z kakaem i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 20 cm i pieczemy do tzw. suchego patyczka.
2.Następnie czekoladę łamiemy na kostki i razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy masło i czekolada będą już rozpuszczone dodajemy do nich serek mascarpone i całość miksujemy na gładką masę.
3.Biszkopt przecinamy na 2 równej grubości blaty (jak chcecie, to może również na 3). Każdy z blatów nasączamy nalewką malinową. Jeden blat układamy w tortownicy, smarujemy go częścią kremu a na nim układamy pokrojone w plasterki gruszki. Gruszki przykrywamy cienką warstwą kremu i przykrywamy drugim biszkoptowym blatem. Tort wkładamy na kilka godzin do lodówki, aby masa stężała. Następnie tort wyciągamy z tortownicy, jego boki i wierzch obkładamy pozostałym kremem. Boki tortu obsypujemy wiórkami czekoladowymi a na wierzchu rozprowadzamy rozpuszczoną czekoladę. Osuszone połówki gruszek układamy na wierzchu tortu zanim czekolada zastygnie. Gruszki polewamy pozostałą czekoladą i sosem malinowym oraz posypujemy wiórkami czekoladowymi.
Porady
Przed krojeniem tort najlepiej jest schłodzić w lodówce.
Komentarze