Torcik czekoladowo-kajmakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i miksujemy na najwyższych obrotach miksera około 3-4 minuty. Nie ubijamy osobno białek jak przy biszkopcie, wymieszanie wszystkich składników na raz sprawi, że ciasto wyrośnie równe, bez żadnych wybrzuszeń.
Wymieszane ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia i lekko natłuszczonej tortownicy (24 cm) i pieczemy w 175 stopniach około 15-20 minut (do suchego patyczka).
Po przestygnięciu nasączamy go wodą wymieszaną z likierem.
2.Ubijamy miękkie masło, aż stanie się puszyste i jasne. Dalej miksując dodajemy po jednej łyżce masy kajmakowej. Następnie wsypujemy do masy pokuszone bezy i mieszamy łyżką. Masę przekładamy na czekoladowy spód.
3.Kremówkę ubijamy na sztywno. Białą czekoladę topimy w kąpieli wodnej i odstawiamy, aby troszkę przestygła. Zbyt ciepła czekolada sprawi, że śmietana się zważy. Letnią czekoladę dodajemy stopniowo do śmietany i miksujemy aż oba składniki się połączą. Masę śmietanową wykładamy na masę truflowo bezową, po czym wkładamy ciasto do lodówki, aby się schłodziło. Na około pół godziny przed podaniem ciasto wyjmujemy z lodówki i posypujemy kakao.
Komentarze