Torcik czekoladowo - migdałowy z korzenną pomarańczą i chilli

0 (0 ocen)

  • 10 godz.

Nie dość, że prezentuje się zjawiskowo, to jeszcze ten smak pomarańczy zatopionej w korzennych przyprawach z nutą chilli.

  • 10 godz.

Składniki:

  • POMARAŃCZE W ZALEWIE:

    4 soczyste pomarańcze
    125 ml syropu Grenadine
    sok z cytryny
    2 laski cynamonu
    1 łyżeczka kardamonu
    4 gwiazdki anyżu
    1 mała papryczka chilli
    1 laska wanilii

    BISZKOPT:

    5 dag gorzkiej czekolady
    5 dag masła
    5 jaj
    12,5 dag cukru
    2,5 dag mąki
    1 łyżka kakao
    7,5 dag mielonych migdałów


    MASA:

    250 ml mleka
    10 dag gorzkiej czekolady
    15 dag masła
    7,5 dag cukru
    2 dag budyniu waniliowego
    3 dag pokrojonej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik czekoladowo - migdałowy z korzenną pomarańczą i chilli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wanilię przekroić wzdłuż, nożykiem zeskrobać miąższ.
  • 2. Papryczkę chilli umyć, przeciąć wzdłuż, pokroić na małe paseczki.
  • 3. 300ml wody zagotować z sokiem z cytryny, cukrem, przyprawami , wanilią i chilli. Gotować 3min. Ściągnąć z ognia.
  • 4. Dodać sok Grenadine, wymieszać.
  • 5. Z jednej pomarańczy obrać bardzo cienko skórkę, pokroić ją w cienkie paseczki.
  • 6. Obrać wszystkie pomarańcze tak, by zostało na nich jak najmniej białej skórki.
  • 7. Obrane pomarańcze i paseczki skórki pomarańczowej wrzucić do garnka z syropem. Trzymać pomarańcze tak min 8 godzin w lodówce.
  • 8. Czekoladę posiekać drobno. Roztopić w kąpieli wodnej razem z masłem.
  • 9. Żółtka ubić z cukrem /2,5dag/ na puszystą masę.
  • 10. Dodać roztopione masło i czekoladę. Wymieszać dokładnie.
  • 11. Białka ubić z cukrem /10 dag/ na sztywną pianę.
  • 12. Delikatnie wymieszać z ciastem, dodać mąkę, kakao i migdały.
  • 13. Piec w tortownicy /20 cm/ wyłożonej papierem do pieczenia ok 35 min. w 180 stopniach. Po wystudzeniu przekroić.
  • 14. Mleko zagotować z cukrem i proszkiem budyniowym. Mieszjąc gotować do kremowej konsystencji.
  • 15. W gorącym budyniu roztopić czekoladę ciągle mieszając. Wystudzić.
  • 16. Masło utrzeć na puszystą masę,dodawać po łyżeczce budyniu.
  • 17. Biszkopt przekroić na pół.
  • 18. Połówki biszkoptu nasączyć syropem z pomarańczy. Posmarować grubo kremem czekoladowym.
  • 19. Pomarańcze pokroić w plastry. Ułożyć na kremie, na obu krążkach. Posypać paseczkami pomarańczy.
  • 20. Ciasta nałożyć jedno na drugie.
  • 21. Posypać tartą czekoladą.

Porady

Pomarańcze najlepiej przygotować wcześniej, tak żeby moczyły się 3-4 dni - nabierają wtedy intensywnego koloru po zewnętrznej stronie i aromatu :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować