Torcik Czekoladowy

0 (0 ocen)

Delikatny czekoladowy biszkopt z czekoladową masą, ptasim mleczkiem, śmietaną, kokosem i żelkami. Piekę go na różne okazje.

Składniki:

  • Ciasto czekoladowe:
    6jaj
    1szkl. mąki pszennej
    3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    1 budyń czekoladowy
    1szkl. cukru
    2łyżeczki proszku do pieczenia
    2łyżki kakao
    1 łyżka octu
    szczypta sody

    Krem czekoladowy:
    1 kostka margaryny
    3 łyżki wody
    1 szkl. cukru
    1/2l. mleka
    3 łyżki maki ziemniaczanej
    3 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    2 łyżki kakao
    2 mleczne czekolady

    Poncz:
    1szkl. osłodzonej herbaty

    Dodatkowo:
    dżem brzoskwiniowy
    ptasie mleczko
    bita śmietana
    posypka kolorowa
    żelki
    wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Torcik czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. Białka ubij na puch ze szczyptą sody oraz cukrem. Żółtka zmiksuj z octem i dodaj do ubitych białek. Pozostałe wszystkie suche składniki przesiej przez sito i połącz z masą jajeczną. Wymieszaj ręcznie łyżką.Piec 50min. w 170C. Wystudź. Przetnij na pół oraz nasącz. Tortownica 24. Blaty posmaruj obficie dżemem.
  • 2. Krem czekoladowy: Czekolady rozpuszczamy z wodą. Następnie kakao i mąki wymieszać w 1/3 szkl. mleka, resztę mleka zagotować z cukrem i wlać rozpuszczoną czekoladę. Zagotować i wlać do tego kakao z mąkami, wsypać kawę rozpuszczalną i oczywiście ugotować budyń. Wystudź i dodaj margarynę, zmiksuj. Podziel masę na 2części i odłóż troszkę na udekorowanie góry i boków.
  • torcik czekoladowy 3. Przełożenie: biszkopt nasączony i na dżemowany-masa czekoladowa-ptasie mleczko-masa czekoladowa-część ciasta nasączona i na dżemowana- masa czekoladowa-dekoracja góry i boków.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować