Torcik czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubij na puch ze szczyptą sody oraz cukrem. Żółtka zmiksuj z octem i dodaj do ubitych białek. Pozostałe wszystkie suche składniki przesiej przez sito i połącz z masą jajeczną. Wymieszaj ręcznie łyżką.Piec 50min. w 170C. Wystudź. Przetnij na pół oraz nasącz. Tortownica 24. Blaty posmaruj obficie dżemem.
2.Krem czekoladowy: Czekolady rozpuszczamy z wodą. Następnie kakao i mąki wymieszać w 1/3 szkl. mleka, resztę mleka zagotować z cukrem i wlać rozpuszczoną czekoladę. Zagotować i wlać do tego kakao z mąkami, wsypać kawę rozpuszczalną i oczywiście ugotować budyń. Wystudź i dodaj margarynę, zmiksuj. Podziel masę na 2części i odłóż troszkę na udekorowanie góry i boków.
3.Przełożenie: biszkopt nasączony i na dżemowany-masa czekoladowa-ptasie mleczko-masa czekoladowa-część ciasta nasączona i na dżemowana- masa czekoladowa-dekoracja góry i boków.
Komentarze