Torcik czekoladowy na zimno

4.49 (168 ocen)

  • 2 godz.

Moje koleżanki szaleją za tym torcikiem. Przepis dostałam od mamy.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Na spód:

    ½ kostki masła lub margaryny

    Łyżeczka kakao

    2-3 opakowania herbatników



    Krem:

    2-3 łyżeczki żelatyny

    3 żółtka

    ¼ kostka masła lub margaryny

    1/3 szklanki drobnego cukru

    10 dag czekolady deserowej

    250 ml śmietanki kremówki

    Gotowa polewa czekoladowa



Wystaw ocenę:

4.49 (168 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Torcik czekoladowy na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód: roztopić masło i odstawić do ostudzenia, ciastka bardzo drobno pokruszyć. Następnie połączyć masło z pokruszonymi herbatnikami i kakao. Gotową masę wyklepać tortownicę i wstawić do lodówki.
  • 2. Krem: czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać masło,wymieszać i odstawić. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i odstawić do wystygnięcia. Schłodzoną kremówkę ubić mikserem. Do miski włożyć żółtka oraz cukier, a miseczkę ustawić w gorącej kąpieli. Utrzeć żółtka z cukrem, aż powstanie krem. Następnie dodać żelatynę, roztopioną czekoladę,ubitą śmietankę i delikatnie wymieszać. Powstały mus rozsmarować na spodzie.
  • 3. Tortownicę ponownie wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Po tym czasie można udekorować gotową polewą czekoladową i cukiereczkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować