Torcik czekoladowy na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód: roztopić masło i odstawić do ostudzenia, ciastka bardzo drobno pokruszyć. Następnie połączyć masło z pokruszonymi herbatnikami i kakao. Gotową masę wyklepać tortownicę i wstawić do lodówki.
2.Krem: czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać masło,wymieszać i odstawić. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i odstawić do wystygnięcia. Schłodzoną kremówkę ubić mikserem. Do miski włożyć żółtka oraz cukier, a miseczkę ustawić w gorącej kąpieli. Utrzeć żółtka z cukrem, aż powstanie krem. Następnie dodać żelatynę, roztopioną czekoladę,ubitą śmietankę i delikatnie wymieszać. Powstały mus rozsmarować na spodzie.
3.Tortownicę ponownie wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Po tym czasie można udekorować gotową polewą czekoladową i cukiereczkami.
Komentarze