Torcik czekoladowy z wiśniowym kremem z mascarpone

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Wspaniałe, aromatyczne ciasto z konfiturą z wiśni ....

  • 3 godz.

Składniki:

  • 25 dag mąki
    25 dag cukru pudru
    10 dag masła
    4 jajka
    3,5 dag kakao
    ¾ szklanki mleka
    płaska łyżka proszku do pieczenia
    wanilia do ciasta i kremu

    Krem:
    3 serki typu Bieluch
    2 serki mascarpone po 300g
    6 płaskich łyżek żelatyny
    6 łyżek cukru
    ½ szklanki wody z sokiem z 1 cytryny
    ½ szklanki soku z świeżych wiśni
    konfitura z wiśni do kremu i przybrania

    Poncz:
    ½ szklanki rumu
    ½ szklanki mocnej herbaty
    1 łyżka cukru

    polewa z białej i ciemnej czekolady oraz wiśnie z konfitury do przybrania torcika
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tort czekoladowy Desery Konfitury

Torcik czekoladowy z wiśniowym kremem z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Masło utrzyj z cukrem pudrem i wanilią na pulchną masę, dodaj żółtka i wciąż ucierając dodaj stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia oraz
    kakao i mleko
    2. Powoli dodaj pianę z białek mieszając ciasto w jednym kierunku
    3. Ciasto wlej do małej tortownicy( średnica 22 cm) wysmarowanej
    tłuszczem
    4. Piecz w piecu nagrzanym do 170 stopni C ok. 30 minut (wbity patyczek wyjmowany z ciasta musi być suchy)
    5. Przygotuj krem :
    6. W oddzielnych garnuszkach umieść:
    sok z cytryny z wodą razem ½ szklanki oraz 3 łyżki cukru
    ½ szklanki soku ze świeżych wiśni oraz 3 łyżki cukru
    7. Do obydwu garnuszków dodaj po 3 płaskie łyżki żelatyny oraz
    rozpuść podgrzewając
    8. Serki podziel na połowę i każdą z nich umieść w oddzielnym naczyniu, dodaj wanilię
    9. Rozmieszaj żelatynę w każdym z naczyń oddzielnie, do naczynia z sokiem z wiśni dodaj wiśnie z konfitury i włóż naczynia do lodówki celem ochłodzenia kremu
    10. Przygotuj poncz
    11. Upieczony torcik rozkrój tworząc dwa blaty i włóż z powrotem do tortownicy jeden blat
    12. Jeżeli krem w lodówce już tężeje, naponczuj pierwszy blat torcika i wylej ostrożnie jeden z kremów
    13. Wstaw na kilka minut do lodówki, poczym wyjmij ciasto z lodówki i wylej ostrożnie drugą część kremu.
    14. Wstaw ciasto do lodówki na ½ godziny
    15. Wyjmij z lodówki i przykryj krem drugim blatem – drugi blat powinien być nałożony na krem , zanim ten całkowicie stężeje .
    16. Wstaw torcik do lodówki na kilka godzin, aby krem dobrze stężał oraz połączył obydwa blaty
    17. Teraz naponczuj trochę wierzch torcika oraz udekoruj polewami czekoladowymi : wierzch białą, boki ciemną polewą i konfiturą z wiśni
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować