Wspaniałe, aromatyczne ciasto z konfiturą z wiśni ....
3 godz.
Składniki:
25 dag mąki
25 dag cukru pudru
10 dag masła
4 jajka
3,5 dag kakao
¾ szklanki mleka
płaska łyżka proszku do pieczenia
wanilia do ciasta i kremu
Krem:
3 serki typu Bieluch
2 serki mascarpone po 300g
6 płaskich łyżek żelatyny
6 łyżek cukru
½ szklanki wody z sokiem z 1 cytryny
½ szklanki soku z świeżych wiśni
konfitura z wiśni do kremu i przybrania
Poncz:
½ szklanki rumu
½ szklanki mocnej herbaty
1 łyżka cukru
polewa z białej i ciemnej czekolady oraz wiśnie z konfitury do przybrania torcika
Torcik czekoladowy z wiśniowym kremem z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Masło utrzyj z cukrem pudrem i wanilią na pulchną masę, dodaj żółtka i wciąż ucierając dodaj stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia oraz
kakao i mleko
2. Powoli dodaj pianę z białek mieszając ciasto w jednym kierunku
3. Ciasto wlej do małej tortownicy( średnica 22 cm) wysmarowanej
tłuszczem
4. Piecz w piecu nagrzanym do 170 stopni C ok. 30 minut (wbity patyczek wyjmowany z ciasta musi być suchy)
5. Przygotuj krem :
6. W oddzielnych garnuszkach umieść:
sok z cytryny z wodą razem ½ szklanki oraz 3 łyżki cukru
½ szklanki soku ze świeżych wiśni oraz 3 łyżki cukru
7. Do obydwu garnuszków dodaj po 3 płaskie łyżki żelatyny oraz
rozpuść podgrzewając
8. Serki podziel na połowę i każdą z nich umieść w oddzielnym naczyniu, dodaj wanilię
9. Rozmieszaj żelatynę w każdym z naczyń oddzielnie, do naczynia z sokiem z wiśni dodaj wiśnie z konfitury i włóż naczynia do lodówki celem ochłodzenia kremu
10. Przygotuj poncz
11. Upieczony torcik rozkrój tworząc dwa blaty i włóż z powrotem do tortownicy jeden blat
12. Jeżeli krem w lodówce już tężeje, naponczuj pierwszy blat torcika i wylej ostrożnie jeden z kremów
13. Wstaw na kilka minut do lodówki, poczym wyjmij ciasto z lodówki i wylej ostrożnie drugą część kremu.
14. Wstaw ciasto do lodówki na ½ godziny
15. Wyjmij z lodówki i przykryj krem drugim blatem – drugi blat powinien być nałożony na krem , zanim ten całkowicie stężeje .
16. Wstaw torcik do lodówki na kilka godzin, aby krem dobrze stężał oraz połączył obydwa blaty
17. Teraz naponczuj trochę wierzch torcika oraz udekoruj polewami czekoladowymi : wierzch białą, boki ciemną polewą i konfiturą z wiśni
Komentarze