Torcik czekoladowy z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt kakaowy: Mąkę przesiać z proszkiem i kakao. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka rozmieszać z łyżką wody. Białka ubić na sztywno ze szczypta soli. Ubijać dodając po łyżce cukru. Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodawać żółtka.Dodać po łyżce mąki i olej, wymieszać łopatką, długo nie mieszać aby ciasto nie opadło . Wyłożyć na tortownice o srednicy 26 cm wyłożoną papierem i posmarowanej tłuszczem (posmarować tylko dno blaszki, boków nie smarować) Piec ok 20 min. w nagrzanym piekarniku do 160 stopni. przestudzić i przekroić na pół, można lekko naponczować.
2.Pianka cytrynowa:
Galaretkę rożpuścić w 1 szklance przegotoanej wody.Odstawić do lekkiego stężenia.
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem, dodać tężejącą galaretkę, wyłożyć na pierwszą część biszkoptu. Wtawić do lodówki do stężęnia.
3.Galaretki malinowe rozpuścić w 3 sklankach przegotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia. Wyłożyć na piankę, poukładać maliny, wtawić do lodówki do stężenia.Przykryć 2 częścia biszkoptu.
4.Polewa:
Do garnka dać wode zagotowac wraz z cukrem , skręcić palnik, dodać pokrojone w drobna kostkę masło i rozpuścić (nie zagotowując).Zdjąć z ognia dodać kakao i bardzo szybko rozmieszać.Przestygniętą polewę wylać na wierzch.
Porady
Ponieważ zostało mi trochę masy z innego ciasta połoyłam ją pod polewą ale nie jest to konieczne.
Komentarze