Torcik czekoladowy z musem cytrynowym

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Mocno czekoladowy spód świetnie uzupełnia cytrynowy mus. Elekt powala.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Składniki na spód czekoladowy:
    4 jajka
    150g cukru pudru
    45g przesianego kakao
    Składniki na mus cytrynowy:
    pół szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
    1 szklanka cukru
    4 żółtka
    115g miękkiego masła
    1 szklanka śmietany 36%
    łyżka skórki cytrynowej lub pomarańczowej

Torcik czekoladowy z musem cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ubij żółtka z cukrem pudrem na gęstą masę,dodaj kakao,zmiksuj.Dodaj ubitą pianę i wymieszaj delikatnie szpatułką.
    Przelej do tortownicy i piecz ok.40min w 180st.
    Zagotuj sok z połową szklanki cukru. Ubij żółtka z resztą cukru na gęstą masę. Ciągle ubijając wlewaj po trochę do masy jajecznej
    gorący sok cytrynowy.Całość przelej do garnuszka i zagotuj na małym ogniu ciągle mieszając.
    Gorącą masę przelej z powrotem do misy miksera i ubijaj aż masa się wystudzi i podwoi objętość.
    Do ubitej masy dodawaj po łyżce miękkiego masła,cały czas ubijając.Na koniec dodaj ubitą śmietankę,skórkę i delikatnie wymieszaj
    szpatułką. Gotową masę przełóż na wystudzony spód i schłódź w lodówce przez kilka godzin.
    Można udekorować bitą śmietaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy