Torcik czekladowo-śmietankowy z żelką truskawkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywno,dodając po łyżce cukru,do ubitej sztywnej piany,dodać żółtka i zmiksować,
Następnie dodać przesiane przez sitko mąki wymieszane z kakao i proszkiem do pieczenia,na koniec dodać olej i delikatnie wy mieszać łyżką.
Gotową masę wyłożyć na tortownicę o średnicy 24 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec około 25-30 minut w temperaturze 180 * C.
Upieczony,ostudzony biszkopt przekroić na połowę.
2.2 szklanki mleka zagotować z cukrem,w pozostałym mleku rozpuścić obie maki,kakao i kokos i wlać na gotujące się mleko,ugotować gęsty budyń,odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę i dalej ucierając dodawać stopniowo zimny budyń.
Gotowy krem wyłożyć na połowę biszkoptu,wyrównać,przykryć drugą połową biszkoptu.
3.Schłodzoną śmietankę u bić z cukrem pudrem na sztywno,dodają pod koniec śmietan-fix.
Ubitą śmietanę wyłożyć na biszkopt,wyrównać powierzchnię i wstawić do zimnego miejsca.
4.Truskawki umyć i rozgnieść przy pomocy widelca,dodać cukier i zagotować,zdjąć z ognia wsypać suche galaretki i mieszać do momentu ich rozpuszczenia,wystudzić.
Zimną żelkę wyłożyć na ciasto.wyrównać powierzchnię i wstawić do zimnego miejsca do stężenia.
Komentarze