Torcik czekladowo-śmietankowy z żelką truskawkową

4.5 (173 ocen)

Jest pyszny w smaku,całość świetnie się ze sobą komponuje,idealny nie za słodki,można zjeść naprawdę spory kawałek.

Składniki:

  • na biszkopt kakaowy:
    6 jajek
    6 łyżek cukru kryształu
    2 łyżki ciemnego kakao
    2 łyżki maki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki oleju rzepakowego
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    na krem czekoladowy:
    3 szklanki mleka
    7 łyżek cukru
    4 łyżki maki pszennej
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki drobnych wiórek kokosowych
    4 łyżki ciemnego kakao
    250 g masła
    na masę śmietankową:
    350 ml śmietany 30%
    2 łyżki cukru pudru
    1 śmietan-fix
    na żelkę truskawkową:
    500 g truskawek(świeżych lub mrożonych)
    2 łyżki cukru kryształu
    2 galaretki truskawkowe
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Torcik czekladowo-śmietankowy z żelką truskawkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno,dodając po łyżce cukru,do ubitej sztywnej piany,dodać żółtka i zmiksować,
    Następnie dodać przesiane przez sitko mąki wymieszane z kakao i proszkiem do pieczenia,na koniec dodać olej i delikatnie wy mieszać łyżką.
    Gotową masę wyłożyć na tortownicę o średnicy 24 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
    Piec około 25-30 minut w temperaturze 180 * C.
    Upieczony,ostudzony biszkopt przekroić na połowę.





  • 2. 2 szklanki mleka zagotować z cukrem,w pozostałym mleku rozpuścić obie maki,kakao i kokos i wlać na gotujące się mleko,ugotować gęsty budyń,odstawić do całkowitego ostygnięcia.
    Miękkie masło utrzeć na puszystą masę i dalej ucierając dodawać stopniowo zimny budyń.
    Gotowy krem wyłożyć na połowę biszkoptu,wyrównać,przykryć drugą połową biszkoptu.
  • 3. Schłodzoną śmietankę u bić z cukrem pudrem na sztywno,dodają pod koniec śmietan-fix.
    Ubitą śmietanę wyłożyć na biszkopt,wyrównać powierzchnię i wstawić do zimnego miejsca.
  • 4. Truskawki umyć i rozgnieść przy pomocy widelca,dodać cukier i zagotować,zdjąć z ognia wsypać suche galaretki i mieszać do momentu ich rozpuszczenia,wystudzić.
    Zimną żelkę wyłożyć na ciasto.wyrównać powierzchnię i wstawić do zimnego miejsca do stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować