Lżejsza wersja tego pysznego deseru, która zachwyci każdego łasucha.
30 min
Składniki:
200g herbatników(u mnie pełnoziarnistych)
150g masła orzechowego
400 ml schłodzonego mleka kokosowego(chodzi tutaj o część stałą mleka, powstaje ona, kiedy zawartość kokosa jest co najmniej 80%)
250 g serka mascarpone
1 biała czekolada
1 gorzka czekolada, co najmniej 70% kakao
2 łyżki płynnego miodu
3 szklanki ekspandowanego orkiszu(może to być każde ekspandowane zboże, w podobnej konsystencji) + garść na wierzch
Torcik a'la kinder country z mlekiem kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki zblendować z masłem orzechowym(najlepiej rozdrobinić je w siekaczu, jeżeli nie mamy to wystarczy przejechać po nich kilka razy wałkiem i zrobią się kruche, następnie dokładnie wymieszać z masłem orzechowym).
Tak przygotowane herbatniki z masłem wyłożyć na spód blaszki, dociskając do dna.
Białą czekoladę dokładnie roztopić w kąpieli wodnej,ostudzić.
Gorzką czekoladę też rozpuścić i odstawić do wystudzenia, następnie dodać miód i dokładnie wymieszać.
Stałą część mleka kokosowego ubić. Miksować na niskich obrotach, dodając powoli po łyżce mascarpone.
Taką masę podzielić na pół.
Do pierwszej połowy wlewać powoli wystudzoną białą czekoladę i miksować.
Dodać ekspandowane zboże i dokładnie wymieszać łyżką. Wyłożyć na przygotowany spód.
Do drugiej części mleka kokosowego z mascarpone wlać ciemną czekoladę z miodem i miksować.
Wyłożyć na jasną masę. Posypać płatkami lub ryżem preparowanym.
Chłodzić w lodówce, aż do stężenia mas.
Komentarze