Torcik bananowo-czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzielamy żółtka od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Wsypujemy cukier i miksujemy, następnie po jednym żółtku ciągle miksując do uzyskania jednolitej masy. Przesiane kakao z proszkiem do pieczenia i mąką wsypujemy do masy , mieszamy łyżką. Pieczemy 25 -30 min. w 180°C.
2.500 ml śmietany dajemy do rondelka nastawiamy na palniku ciągle mieszając. Tabliczkę czekolady rozdrabniamy na małe kawałki i wrzucamy do gotującej się śmietany, dalej mieszamy aż do rozpuszczenia czekolady i połączenia się składników. Zostawiamy do ostygnięcia.
3.500 ml śmietany dajemy do miski ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i aromat waniliowy do smaku (jak ktoś lubi bardzo słodkie można dodać więcej cukru pudru). Gdy krem czekoladowy wystygnie dodajemy go do ubitej śmietany i wszystko razem miksujemy.
4.Banany obieramy i kroimy w plasterki , skrapiamy sokiem z cytryny ( żeby nie zmieniły koloru). Tortownicę najlepiej wyłożyć folią aluminiową i położyć na niej biszkopt. Na placka wylewamy 1/3 masy układamy banany, kolejną część masy (1/3 ) , znów układamy banany i ostatnią część masy. Po wierzchu można posypać posypką czekoladową. Wstawiamy do lodówki aby stężał ( najlepiej na noc ) .
Komentarze