Torcik bananowy

4.5 (175 ocen)

  • 2 godz.

Ten torcik zrobiłam w ramach prezentu z okazji „DNIA MĘŻCZYZNY”. dla mojego kochanego chłopaka.Myślę,że prezent się udał, bo torcik bardzo mu smakował ;D

  • 2 godz.

Składniki:

  • ok. 110 g + ok. 55g cukru
    6 jajek
    1 galaretka cytrynowa
    1 galaretka wiśniowa
    1 galaretka agrestowa
    80g mąki
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    6 bananów
    250g margaryny
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik bananowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 3 białka ubić. Dodać 110 g cukru i 3 żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać i przełożyć do tortownicy. Piec ok. 25 minut w temperaturze 180°C. Ostudzić.
  • 2. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 125 ml gorącej wody. Odstawić do „lekkiego” stężenia. Obrać i zmiksować 4 banany. Margarynę utrzeć razem z 3 żółtkami i zmiksowanymi bananami. Do masy dodać tężejącą galaretkę. Całość dokładnie wymieszać i rozprowadzić krem na biszkopcie.
  • 3. Galaretkę wiśniową rozpuścić w ½ szklance wody. Pozostałe 3 białka ubić z ok. 55 g cukru. Dodać tężejącą galaretkę. Pianę wyłożyć na schłodzony krem bananowy.
  • 4. 4. Pozostałe banany obrać ,pokroić i wyłożyć na wierzch ciasta. Całość zalać tężejącą galaretką agrestową.
    Smacznego! ;D
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować