Torcik bananowy na roladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rolada: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec wsypujemy cukier. Nie przerywając ubijania, stopniowo dodajemy żółtka. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Blachę o wym. 30x45 cm wykładamy papierem do pieczenia lub cienko natłuszczamy. Wlewamy ciasto. Pieczemy ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 °C. Ciepłe ciasto wykładamy na ściereczkę posypaną cukrem pudrem i zwijamy w roladę (razem ze ściereczką) wzdłuż krótszego boku. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie rozwijamy i smarujemy cienko dżemem. Ponownie ściśle zwijamy i kroimy w ok. 1,5-cm kawałki.
2.Krem: połowę mleka zagotowujemy z cukrem, pozostałe mieszamy z mąką i budyniami, aby nie było grudek, i wlewamy do gotującego się mleka z cukrem. Chwilę gotujemy, stale mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia. Masło o temperaturze pokojowej ucieramy, stopniowo dodając masę budyniową.
3.Masa: śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec wsypujemy cukier puder. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wody i wlewamy do bitej śmietany. Mieszamy.
4.Polewa: galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szkl. wrzącej wody. Odstawiamy do wystygnięcia. Dżem miksujemy, wlewamy zimną galaretkę. Mieszamy. Odstawiamy.
5.Dno i boki tortownicy (średnica 24 cm) wykładamy roladą. Wkładamy połowę kremu. Banany obieramy i kroimy w grube plastry. Układamy na kremie. Przykrywamy pozostałym kremem, a następnie bitą śmietaną. Gdy śmietana stężeje, wlewamy tężejącą galaretkę.
Porady
Słodycz ciasta można złamać, smarując roladę kwaskowatym dżemem.
Komentarze