Torcik bananowy na roladzie

4.48 (180 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Z zawodu jestem cukiernikiem. Ten tort jest po prostu wspaniały.

Składniki:

  • Rolada:
    ● 6 jajek
    ● 6 łyżek cukru
    ● 6 łyżek mąki
    ● płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    ● cukier puder
    ● słoik dżemu o dowolnym smaku
    Krem: 1 l mleka
    ● 2 budynie waniliowe bez cukru
    ● 7 łyżek mąki
    ● 9 łyżek cukru
    ● 20 dag masła lub margaryny
    Masa:
    ● 400 ml śmietanki 30-proc.
    ● 2 łyżki cukru pudru
    ● 3 łyżki żelatyny
    Polewa:
    ● słoik dżemu brzoskwiniowego
    ● galaretka brzoskwiniowa
    Oraz: 6 bananów
Wystaw ocenę:

4.48 (180 ocen)

Zobacz również:

Torty Rolada Desery

Torcik bananowy na roladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rolada: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec wsypujemy cukier. Nie przerywając ubijania, stopniowo dodajemy żółtka. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Blachę o wym. 30x45 cm wykładamy papierem do pieczenia lub cienko natłuszczamy. Wlewamy ciasto. Pieczemy ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 °C. Ciepłe ciasto wykładamy na ściereczkę posypaną cukrem pudrem i zwijamy w roladę (razem ze ściereczką) wzdłuż krótszego boku. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie rozwijamy i smarujemy cienko dżemem. Ponownie ściśle zwijamy i kroimy w ok. 1,5-cm kawałki.
  • 2. Krem: połowę mleka zagotowujemy z cukrem, pozostałe mieszamy z mąką i budyniami, aby nie było grudek, i wlewamy do gotującego się mleka z cukrem. Chwilę gotujemy, stale mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia. Masło o temperaturze pokojowej ucieramy, stopniowo dodając masę budyniową.
  • 3. Masa: śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec wsypujemy cukier puder. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wody i wlewamy do bitej śmietany. Mieszamy.
  • 4. Polewa: galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szkl. wrzącej wody. Odstawiamy do wystygnięcia. Dżem miksujemy, wlewamy zimną galaretkę. Mieszamy. Odstawiamy.
  • 5. Dno i boki tortownicy (średnica 24 cm) wykładamy roladą. Wkładamy połowę kremu. Banany obieramy i kroimy w grube plastry. Układamy na kremie. Przykrywamy pozostałym kremem, a następnie bitą śmietaną. Gdy śmietana stężeje, wlewamy tężejącą galaretkę.

Porady

Słodycz ciasta można złamać, smarując roladę kwaskowatym dżemem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Masa Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_07-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować