Torcik Barbie

4.5 (187 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ten torcik upiekłam dla siostrzenicy Lenki na jej pierwsze urodziny. Wyglądał wspaniale.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt do tortu:
    5 jajek
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1 łyż. proszku do pieczenia
    2/3 szklanki cukru
    1 łyż. cukru z wanilią
    ¼ szklanki kakao
    ¼ szklanki oleju

    Krem czekoladowy:
    400 g śmietany kremówki 30 %
    1 szklanka cukru pudru
    2 łyżeczki cukru z wanilią
    ok. 400 g serka mascarpone (użyłam 250 g)
    ok. ¼ szklanki kakao
    1/2 tabliczki czekolady deserowej
    1 śmietan - fix
    słoik dżemu do przekładania np. wiśniowy

    Do nasączania biszkoptu:
    1 szklanka wrzątku
    2 łyżeczki ciemnego kakao
    1 łyżeczka cukru
    parę łyżek ekstraktu z wanilii

    Do dekoracji:
    Lalka Barbie
    Lukier plastyczny (kolor: różowy, biały lub barwniki spożywcze)

    Lukier plastyczny:
    800 g cukru pudru (możliwe, że będzie mniej, stopniowo dodawać i polecam uwagi niżej ;-))
    3 łyżeczki glukozy
    3 łyżeczki żelatyny
    50 ml gorącej wody

    Do szklanki nalewamy 50 ml gorącej wody. Do gorącej wody dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy aż się rozpuści. Następnie dodajemy glukozę i mieszamy.Na stolnicę wysypujemy trochę cukru pudru (ok. 3 szklanki) i wlewamy powoli żelatynę. Mieszamy i zaczynamy ugniatać. Masa bez problemu wchłonie cały przygotowany cukier puder.
    Masę wałkuje się najlepiej na blacie posmarowanym lekko olejem.


Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Torcik barbie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier. Następnie dodać przesiane obie mąki razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Wlewamy olej. Wszystko wymieszać mikserem na najmniejszych obrotach.
    Formę o średnicy ok. 22 cm, wyłożyć dno papierem do pieczenia. Boki blaszki posmarować tłuszczem, posypać mąką. Przelać ciasto biszkoptowe i upiec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku, na ok. 30 do 35 minut.
  • 2. Czekoladowy krem do tortu:
    Śmietanę ubić z cukrem pudrem, śmietan – fixem, prawie na sztywno. Dodać kakao, mascarpone, zmiksować.
    Na końcu dodać drobno posiekaną czekoladę.
  • 3. Zimny biszkopt podzielić na trzy części.
    Pierwszy biszkopt nasączyć (w szklance zalać kakao wrzątkiem i dodać łyżeczkę cukru oraz ekstrakt z wanilii) nałożyć połowę dżemu wiśniowego, na niego rozłożyć połowę masy czekoladowej.
    Kolejny płat biszkoptu, nasączyć, wyłożyć pozostałą masę, przyłożyć trzecim płatem biszkoptu.
    Górę tortu posmarować masą dodając do niej pół kostki margaryny do pieczenia.
  • Tort Lalka Barbie 4. W tak przygotowanym torcie wycinamy w środku otwór, aby umieścić lalką barbie. Lalkę owijamy folią do pieczenia.
    Następnie z lukru plastycznego tworzymy gorset i suknię lalki.
    Wykańczamy szczegóły masą.

Porady

Lukier plastyczny można przygotować samemu i nadać im pożądany kolor barwnikami spożywczymi. Ostatnia warstwa masy powinna zawierać margarynę, inaczej lukier plastyczny będzie nam się zsuwał i rozpływał.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Lukier plastyczny Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować