Ten tort moja mama robiła zawsze w moje urodziny. Jest najsmaczniejszy na świecie. Teraz ja go zmodyfikowałam delikatnie i upiekłam na pierwsze urodziny córki.
Torcik gabrysi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ubij żółtka z cukrem. Masa powinna być gęsta.
2.Wymieszaj mąkę ziemniaczaną z mąką tortową i proszkiem do pieczenia.
3.Dodawaj kolejno łyżeczkę oleju i trochę mąki do masy żółtkowej. Aż do uzyskania jednolitej masy.
4.Ubij białka i dodaj delikatnie mieszając do masy.
5.piec w 130 stopniach
6.Po wyjęciu biszkoptu postaw go na drewnianej desce lub blacie.
Po ostygnięciu przekrój biszkopt na 4 blaty.
7.Orzechy zagotuj w mleku.
8.Ubij śmietanę ze śmietanfixem i cukrem pudrem.
9.Każdy blat smaruj śmietaną z obu stron. Na dolny blat ułóż orzechy. Następna warstwa to wiśnie, a ostatnia to brzoskwinie.
10.Jeżeli tort ma być w kształcie księżniczki to należy upiec biszkopt w dwóch formach do babki. Jednej większej, a drugiej mniejszej. Warstwy należy powtórzyć w obu biszkoptach w podanej kolejności.
Przybrać dowolnie.
Komentarze