Składniki ; Biszkopt - 7 jajek ,1,5 szklanki mąki tortowej z tego ubieram 2 pełne łyżki a w zamian dokładam 2 pełne łyżki ciemnego kakao,1/2 szklanki mąki ziemniaczanej , 1,5 szklanki cukru,szczypta soli, 2 łyżeczki proszku do pieczenia .1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
Masa śmietankowa z mascarpone. - 1 litr kremówki 30 %, 500 gr serka mascarpone, 4 śmietan fix, 4 łyżki cukru pudru,dżem z czarnej porzeczki, dżem brzoskwiniowy z kawałkami owoców, sok z brzoskwiń do nasączenia biszkoptu.
Ponadto owoce i ozdoby do dekoracji.,kokos .
Torcik dla lenki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt - białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną piane ,do ubitej piany dodawać ciągle ubijając na przemian żółtka i cukier,.Mąke z kakao wymieszać z mąką ziemniaczaną ,z proszkiem do pieczenia i sodą i delikatnie połączy z masą jajeczną.Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia .Pieczemy 40 min.do suchego patyczka . Po upieczeniu biszkopt odkładamy do wystudzenia ,po wystudzeniu kroimy na 3 blaty. ( tortownica o średnicy 28 cm.)
2.Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem,pod koniec ubijania dodajemy śmietan fixy ,ciągle ubijając dodajemy porcjami ser mascarpone.Spodni blat nasączmy sokiem, smarujemy dżemem z czarnej porzeczki ,nakładamy cześć masy śmietankowej, nakładamy 2 blat nasączamy sokiem, smarujemy dżemem brzoskwiniowym z kawałkami owoców ,nakładamy część masy śmietanowej przykrywamy ostatnim 3 blatem dociskamy .Cały tort smarujemy resztą masy śmietanowej ,boki obsypujemy kokosem ,górę tortu dekorujemy owocami i ozdobami według własnego uznania.
Porady
Do masy śmietanowej możemy dodać pokrojone brzoskwinie.
Komentarze