Zachwyca nie tylko wyglądem ale i smakiem. Po przekrojeniu wygląda jak tort na słodko, warstwy ładnie wyglądają a smaki świetnie się ze sobą komponują. Idealna propozycja na rodzinny obiad gdyż tort jest bardzo podzielny.
1 godz. 40 min
Składniki:
-3 podwójne filety z kurczaka
-2 udka z kurczaka
Farsz:
-50 dag batatów
-35 dag mrożonego szpinaku
-15 dag sera fety
- ząbki czosnku
-1 papryka
-1 cebula
-20 dag pieczarek
-masło
sól,pieprz, przyprawa do kurczaka, papryka ostra, gałka muszkatołowa, czosnek granulowany
Torcik drobiowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety z kurczaka nacinamy w poprzek ale nie rozcinamy, rozkładamy na płat.
Z udek kurczaka usuwamy kości. Mięso nacieramy solą, pieprzem,papryką ostrą, czosnkiem granulowanym, przyprawą do kurczaka i
odstawiamy do lodówki na cała noc.
2.Bataty gotujemy w osolonym wrzątku, odcedzamy. Ugniatamy tłuczkiem, przyprawiamy solą ,pieprzem i gałką muszkatołową.
Szpinak rozmrażamy, odciskamy z nadmiaru wody. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę,
podsmażamy, następnie szpinak i doprawiamy solą oraz pieprzem, dusimy 5 minut.
Pieczarki kroimy w plasterki, paprykę w paseczki, cebule w piórka. Na patelni roztapiamy 2 łyżki masła, rumienimy cebulę, dodajemy
pieczarki , dusimy ok.5 minut i wsypujemy paprykę i dusimy kolejne 5 minut.
Składniki na glazurę mieszamy.
3.Tortownicę śr.18 cm smarujemy masłem układamy płat fileta farsz pieczarkowy,filet,farsz z batatów,filet ,farsz szpinakowy i udka z kurczaka.
Wierzch smarujemy glazurą i wkładamy tort do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok.60 minut.
Komentarze