Torcik kokosowo-ananasowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie ciasta można zacząć od ugotowania budyniu, który musi dość długo się chłodzić. Syrop z ananasów uzupełnij wodą do 375ml. Odlać 1/2 szklanki syropu i wymieszać w niej proszek budyniowy i łyżkę cukru. Resztę syropu z wodą zagotować. Nadal gotując wlać budyń i intensywnie mieszać, aż masa zrobi się gładka i gęsta. Budyń przykryć folią spożywczą tak, żeby dotykała powierzchni masy. Zapobiegnie to powstaniu skorupy. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
2.Piekarnik nagrzać do 180°C. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki cienko posmarować masłem.
3.Przygotować biszkopt: oddzielić białka od żółtek. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. Białka ubić. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier puder i ubijać do uzyskania sztywnej, puszystej i błyszczącej masy. Dodawać po jednym żółtku miksując na wolnych obrotach aż składniki się połączą. Stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie mieszać łyżką. asę przelać do tortownicy i piec przez 30-40 minut. Biszkopt jest gotowy, kiedy delikatnie dotknięty palcem jest sprężysty.
4.Przygotować placek kokosowy. Białka ubić ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier i miksować do uzyskania sztywnej i gładkiej masy. Dodać kokos i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy i piec w 190°C przez 15-20 minut. Wystudzić.
5.Przygotować krem: masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po łyżce wystudzonego budyniu i dalej miksować. Dodać pokrojone w kostkę ananasy i wymieszać.
6.Likier kokosowy rozcieńczyć gorącą wodą tak, żeby nam smakował :)
7.Biszkopt ułożyć na dnie tortownicy. Nasączyć go ponczem. Równomiernie rozprowadzić krem i przykryć plackiem kokosowym.
8.Przygotować polewę: białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i rozprowadzić na cieście.
9.Wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni, posypać nimi ciasto.
Komentarze