Torcik kokosowo-ananasowy

0 (0 ocen)

Intensywnie ananasowy krem, przykryty intensywnie kokosowym plackiem, a to wszystko na delikatnym biszkopcie.

Składniki:

  • Biszkopt:

    4 jajka
    120g mąki tortowej
    120g cukru pudru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Placek kokosowy:

    5 białek
    215g drobnego cukru
    200g wiórków kokosowych

    Krem:

    1 budyń śmietankowy
    ananasy w puszce
    250g masła
    1 łyżka cukru
    50g cukru pudru (opcjonalnie)

    Do nasączenia:

    1-2 łyżki likieru kokosowego (np. malibu lub canari)
    trochę gorącej wody

    Polewa:

    200g białej czekolady

    Dodatkowo:

    100g wiórków kokosowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty Krem Krem budyniowy

Torcik kokosowo-ananasowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie ciasta można zacząć od ugotowania budyniu, który musi dość długo się chłodzić. Syrop z ananasów uzupełnij wodą do 375ml. Odlać 1/2 szklanki syropu i wymieszać w niej proszek budyniowy i łyżkę cukru. Resztę syropu z wodą zagotować. Nadal gotując wlać budyń i intensywnie mieszać, aż masa zrobi się gładka i gęsta. Budyń przykryć folią spożywczą tak, żeby dotykała powierzchni masy. Zapobiegnie to powstaniu skorupy. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
  • 2. Piekarnik nagrzać do 180°C. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki cienko posmarować masłem.
  • 3. Przygotować biszkopt: oddzielić białka od żółtek. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. Białka ubić. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier puder i ubijać do uzyskania sztywnej, puszystej i błyszczącej masy. Dodawać po jednym żółtku miksując na wolnych obrotach aż składniki się połączą. Stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie mieszać łyżką. asę przelać do tortownicy i piec przez 30-40 minut. Biszkopt jest gotowy, kiedy delikatnie dotknięty palcem jest sprężysty.
  • 4. Przygotować placek kokosowy. Białka ubić ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier i miksować do uzyskania sztywnej i gładkiej masy. Dodać kokos i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy i piec w 190°C przez 15-20 minut. Wystudzić.
  • 5. Przygotować krem: masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po łyżce wystudzonego budyniu i dalej miksować. Dodać pokrojone w kostkę ananasy i wymieszać.
  • 6. Likier kokosowy rozcieńczyć gorącą wodą tak, żeby nam smakował :)
  • 7. Biszkopt ułożyć na dnie tortownicy. Nasączyć go ponczem. Równomiernie rozprowadzić krem i przykryć plackiem kokosowym.
  • 8. Przygotować polewę: białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i rozprowadzić na cieście.
  • 9. Wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni, posypać nimi ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Ananas Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować