Pyszny torcik na zimny bez pieczenia na biszkopcikach dla amatorów mocno kawowych smaków do niedzielnego deseru po obiedzie w sam raz!Zapraszam na mój 500 przepis:)
1 godz. 40 min
Składniki:
Składniki na formę serce lub tortownicę o śr 24 cm
100 g okrągłych biszkoptów
400 g jogurtu naturalnego typu grecki
1 szklanka kremówki 30%
3/4 szklanki cukru pudru
4 łyżeczki rozpuszczalnej kawy
1 łyżeczka cukru
3/4 szklanki gorącej wody
5 łyżeczek żelatyny
50 g gorzkiej czekolady
Poncz:
100 ml zaparzonej słodkiej kawy rozpuszczalnej
starta czekolada deserowa do dekoracji
Torcik kawowy na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dno formy wykładamy biszkopcikami nasączonymi do połowy w zaparzonej rozpuszczalnej kawie.
2.Cztery łyżeczki kawy rozpuszczalnej i żelatynę zalewamy 3/4 szklanki wrzątku słodzimy łyżeczka cukru mieszamy do całkowitego rozpuszczenia żelatyny odstawiamy do schłodzenia.
3.Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na pianę dodając pod koniec cukier puder,wlewamy równie zimny jogurt i miksujemy,czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do masy wlewamy chłodny napar kawowy,całość miksujemy gdy zacznie lekko tężeć wylewamy na biszkopciki,posypujemy startą czekoladą wstawiamy na 4-5 godzin do lodówki.
Komentarze