Torcik kakaowy z mascarpone

4.51 (184 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pyszny torcik z masą z serka mascarpone z bitą śmietaną - smak przełamany kwaskowym dżemem śliwkowym, dzięki czemu nie jest mdły! Polecam na małe uroczystości lub po prostu do kawy :)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy:
    6 dużych jaj
    3/4 szkl. mąki
    2,5 łyżki kakao (kopiate)
    1/2 szkl. cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:
    250 g serka mascarpone
    250 ml śmietany kremówki (30-36%)

    Dodatkowo:
    1 słoik dżemu śliwkowego
    posypka cukrowa
Wystaw ocenę:

4.51 (184 ocen)

Torcik kakaowy z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy stopniowo cukier i nadal ubijamy aż masa będzie lśniąca, a cukier całkowicie się rozpuści. Gdy tak się stanie dodajemy po jednym żółtka - po każdym dokładnie miksując na najmniejszych obrotach. Na koniec dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao (wszystko przesiane) i mieszamy łyżką, bądź króciutko mikserem na najmniejszych obrotach. Masę wylewamy do tortownicy (średnica 26cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia (boki zostawiamy). Pieczemy około 35-40 minut w 170 stopniach (ja przykryłam tortownicę folią aluminiową). Po upieczeniu rzucamy biszkoptem z niewielkiej wysokości na płaską powierzchnię (w tortownicy). Pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.
  • Przekładamy blaty 2. Krem: śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem, wtedy dodajemy stopniowo serek mascarpone i dokładnie miksujemy aż składniki się połączą. Wykonanie: Całkowicie ostudzony biszkopt przekrawamy na 3 blaty i odwracamy (górny blat będzie naszym dolnym w torcie). Nakładamy połowę dżemu śliwkowego (przełamie smak kremu, a jednocześnie trochę nawilży biszkopt zamiast ponczu). Na dżem rozkładamy 1/3 kremu śmietanowego. Przykładamy środkowym blatem, powtarzamy czynności. Pozostałym kremem smarujemy wierzch i boki torcika (można zrobić wzorek specjalną deseczką lub zwykłym widelcem), obsypujemy delikatnie kolorową posypką. Odstawiamy do lodówki.

Porady

Krem można też zmiksować z dżemem - będzie zabarwiony i zaoszczędzimy sobie pracy ze smarowaniem najpierw jednym, a potem drugim :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować