Torcik kurkowy

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Kurki w połączeniu z kremowym twarożkiem i innymi dodatkami świetnie się wkomponowały :) Można go kroić w cienkie plastry, położyć na kromce razowego chleba i delektować się niebanalnym serkiem lub podać wg własnego pomysłu.

Składniki:

  • 700 g tłustego, gładkiego i nie za kwaśniego twarogu (u mnie ze Strzałkowa)
    2 śmietankowe serki Ostrowia, razem 240 g
    200 ml. gęstej śmietany 18 %
    sól, biały mielony pieprz do smaku
    8 - 9 płaskich łyżeczek żelatyny + 150 ml. gorącej wody
    dodatki : warstwa 1)
    2 duże przecisnięte ząbki czosnku
    150 g posiekanej polędwicy łososiowej (wędlina nie ryba)
    2 łyżeczki kaparów + łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
    warstwa 2) podstawowa :
    300 g kurek + 1 posiekana cebula + łyżka masła + 100 ml. śmietanki słodkiej 18 %
    mała puszka kukurydzy konserwowej 140 g
    płaska łyżka posiekanego koperku
    warstwa 3)
    2 posiekane ogórki małosolne
    pęczek posiekanego szczypioru
    do dekoracji :
    pomidor, natka pietruszki, groszek zielony itp
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Przystawki

Torcik kurkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0b5042m 1. Kurki dokładnie umyć, zblanszować, po odcedzeniu posiekać.
  • image-03corvo 2. Jeśli mamy więcej kurek, to przy okazji można zamrozić porcjując je w małe pojemniczki. Na zimę jak znalazł....
  • image-1qbpoba 3. Powracając do przepisu....
    Na patelni rozpuścic masło, przeszklić na nim posiekaną cebulkę, dodać kurki i dusić przez chwilę podlewając śmietanką.
    Kiedy płyny zredukują się doprawić do smaku solą i białym pieprzem, odstawić do przestygnięcia.
  • image-2a4cvff 4. Twaróg, serki Ostrowia i śmietanę zblendować na gładką masę.
    Dodać sól, pieprz biały mielony, na koniec małymi porcjami wlewać rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę.
  • image-0tkjexe 5. Masę serową podzielić na 3 części, jedna z nich, ta do kurek ma mieć podwójną objętość.

    Do masy pierwszej dodać przeciśnięty czosnek, posiekaną polędwicę, kapary, wymieszać z łyżeczką słodkiej papryki.

    Do masy drugiej, tej podstawowej dodać uduszone kurki, odcedzoną kukurydzę i posiekany koperek.

    Do masy trzeciej wsypać posiekane ogóreczki i szczypior.

    W tortownicy o średnicy ok. 20 cm wyłożyć po kolei warstwy twarogowe, wstawić do zastygnięcia.
  • image-213adwg 6. Po wyjęciu udekorować dowolnie eksponując jednocześnie kurki.
  • image-1d897dv 7. Kroić przy pomocy noża zanurzanego we wrzątku, wtedy kawałki są gładkie i nie poszarpane.
  • image-0d30k09 8. Smacznego :)

Porady

Można go kroić w cienkie plastry, położyć na kromce razowego chleba i delektować się niebanalnym serkiem lub podać wg własnego pomysłu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kurki Sery Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować