Torcik jabłkowo-cytrynowo-śmietanowy.

5 (174 ocen)

  • 2 godz.

Lekko kwaśny a zarazem słodki.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    2 jajka
    3 łyżki cukru
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa jabłkowa:
    50 dag jabłek
    1 galaretka cytrynowa
    cukier do smaku
    Śmietana:
    1 szklanka śmietany kremówki 30 %
    2 łyżeczki żelatyny
    cukier puder do smaku
    Dodatkowo:
    4 kostki mlecznej czekolady
Wystaw ocenę:

5 (174 ocen)

Torcik jabłkowo-cytrynowo-śmietanowy. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    białka ubić na sztywno,dodać cukier i ubijać do rozpuszczenia się cukru,następni dodać żółtka,ubić.Na koniec dodać obie mąki przesiane z proszkiem,dokładnie wymieszać.Ciasto wylać do tortownicy o średnicy 23 cm,wyłożonej papierem do pieczenia.Piec około 20 minut w temperaturze 170 stopni.
  • Z jabłkami. 2. Jabłka obrać ,usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.dać do garnka ,podlać odrobiną gorącej wody i dusić do miękkości.zdjąć z gazu i wsypać galaretkę,dokładnie wymieszać,można dodać cukru do smaku,jeżeli jabłka są zbyt kwaśne.Ostudzić i gdy stężeją wyłożyć na upieczony biszkopt.Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
  • 3. Śmietana:
    żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody,dokładnie wymieszać i ostudzić.Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem do smaku,dodać żelatynę i dokładnie wymieszać.
  • Śmietana. 4. Śmietanę wyłożyć na jabłka.
  • Gotowy torcik. 5. Udekorować startą czekoladą.
  • 6. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Galaretka cytrynowa Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować