Torcik jabłkowo-cytrynowo-śmietanowy. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
białka ubić na sztywno,dodać cukier i ubijać do rozpuszczenia się cukru,następni dodać żółtka,ubić.Na koniec dodać obie mąki przesiane z proszkiem,dokładnie wymieszać.Ciasto wylać do tortownicy o średnicy 23 cm,wyłożonej papierem do pieczenia.Piec około 20 minut w temperaturze 170 stopni.
2.Jabłka obrać ,usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.dać do garnka ,podlać odrobiną gorącej wody i dusić do miękkości.zdjąć z gazu i wsypać galaretkę,dokładnie wymieszać,można dodać cukru do smaku,jeżeli jabłka są zbyt kwaśne.Ostudzić i gdy stężeją wyłożyć na upieczony biszkopt.Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
3.Śmietana:
żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody,dokładnie wymieszać i ostudzić.Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem do smaku,dodać żelatynę i dokładnie wymieszać.
Komentarze