Świetny chłodny deser na upalne dni i inne okoliczności.
3 godz. 10 min
Składniki:
- kostka masła lub margaryny (w temp. pokojowej)
- 4 żółtka
- 1 szklanka cukru pudru
- aromat pomarańczowy
- sok z jednej cytryny
- 6 łyżeczek żelatyny
- trochę wody do żelatyny ok.1/4 szklanki
- trochę ciepłej wody z cytryną do nasączenia ciastek
- 1 kg kwaśnych jabłek startych na tarce
- paczka biszkoptów
- 2 galaretki pomarańczowe lub inne ( ja dałam agrestową)
- owoce do galaretki ( ja dałam ok. 2 garści porzeczek czerwonych i czarnych) !!! NIE SĄ KONIECZNE OWOCE
- tortownica ( ja posiadam o średnicy ok.27 cm)
Torcik jabłkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dno tortownicy wyłożyć ciastkami a następnie nasączyć je trochę wodą z cytryną. W misce utrzeć mikserem masło, żółtka i cukier na jednolitą masę, potem dodać sok z cytryny oraz kilka kropli aromatu. Wymieszać i dodać już lekko schłodzoną żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szklanki wody. Na koniec dodać jabłka i wymieszać. Jeśli masa jest już gotowa to wylewamy ją na biszkopty. W czasie, gdy galaretka się schładza, wkładam masę do lodówki. Następnie tężejącą galaretkę wylewam na wierzch masy jabłkowej ( ja dodatkowo dodałam porzeczki, ale nie jest to konieczne, może być sama galaretka). Gotowy torcik jabłkowy wstawiam do lodówki na ok. 2 ; 3 godziny.
Porady
Tortownicę wcześniej wykładam folią przeźroczystą, aby torcik nie przesiąknął metalem. Do tego torciku preferuję kwaśne jabłka, wtedy smak jest wyrazistszy ;)
Komentarze