Torcik jabłkowy

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 10 min

Świetny chłodny deser na upalne dni i inne okoliczności.

  • 3 godz. 10 min

Składniki:

  • - kostka masła lub margaryny (w temp. pokojowej)
    - 4 żółtka
    - 1 szklanka cukru pudru
    - aromat pomarańczowy
    - sok z jednej cytryny
    - 6 łyżeczek żelatyny
    - trochę wody do żelatyny ok.1/4 szklanki
    - trochę ciepłej wody z cytryną do nasączenia ciastek
    - 1 kg kwaśnych jabłek startych na tarce
    - paczka biszkoptów
    - 2 galaretki pomarańczowe lub inne ( ja dałam agrestową)
    - owoce do galaretki ( ja dałam ok. 2 garści porzeczek czerwonych i czarnych) !!! NIE SĄ KONIECZNE OWOCE
    - tortownica ( ja posiadam o średnicy ok.27 cm)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty Galaretki

Torcik jabłkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dno tortownicy wyłożyć ciastkami a następnie nasączyć je trochę wodą z cytryną. W misce utrzeć mikserem masło, żółtka i cukier na jednolitą masę, potem dodać sok z cytryny oraz kilka kropli aromatu. Wymieszać i dodać już lekko schłodzoną żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szklanki wody. Na koniec dodać jabłka i wymieszać. Jeśli masa jest już gotowa to wylewamy ją na biszkopty. W czasie, gdy galaretka się schładza, wkładam masę do lodówki. Następnie tężejącą galaretkę wylewam na wierzch masy jabłkowej ( ja dodatkowo dodałam porzeczki, ale nie jest to konieczne, może być sama galaretka). Gotowy torcik jabłkowy wstawiam do lodówki na ok. 2 ; 3 godziny.

Porady

Tortownicę wcześniej wykładam folią przeźroczystą, aby torcik nie przesiąknął metalem. Do tego torciku preferuję kwaśne jabłka, wtedy smak jest wyrazistszy ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować