Torcik jabłkowy (bez pieczenia)

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Szybki i orzeźwiający deser a przy tym efektowny

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki :
    2 litry musu jabłkowego
    1 galaretka pomarańczowa
    1 galaretka brzoskwiniowa
    1 łyżka żelatyny
    paczka biszkoptów
    łyżeczka cynamonu
    sok z cytryny oraz cukier do smaku (w zależności od rodzaju jabłek)
    300 ml śmietany kremówki
    cukier waniliowy

Torcik jabłkowy (bez pieczenia) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mus jabłkowy mocno podgrzać i rozpuścić w nim galaretki + łyżka żelatyny. Doprawić sokiem z cytryny i cynamonem. Ewentualnie dosłodzić cukrem. Przestudzić mieszając od czasu do czasu. Do foremki od babki (z kominkiem) wlać trochę musu, zatopić w nim biszkopty i odstawić do lekkiego stężenia. Czynność powtarzać do momentu wykorzystania wszystkich składników. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem wyłożyć w formy (foremkę włożyć na chwilę do miski z ciepłą wodą) i udekorować śmietaną ubitą z cukrem waniliowym.
    Smacznego.

Porady

można uprażyć świeżo obrane jabłka (2,5 kg) z dodatkiem cukru i cytryny

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy