TORCIK JABŁKOWY Z BEZĄ

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Uwielbiamy ciasta z jabłkami. To ma dużą warstwę musu i chrupiącą bezę. Wierzch udekorowany został sosem karmelowym. Polecam!

Składniki:

  • CIASTO:
    - 40 g mąki pszennej
    - 30 g mąki ziemniaczanej
    - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1/3 szklanki cukru
    - 1 łyżeczka cukru waniliowego
    - 2 jajka
    MUS:
    - słoik musu jabłkowego własnej roboty, ewentualnie kupnego
    - 2 łyżeczki żelatyny (w zależności od konsystencji musu) rozpuszczonej w 3-4 łyżkach gorącej wody
    BEZA:
    - 3 białka
    - 3/4 szklanki cukru
    - 1 łyżka soku z cytryny
    SOS KARMELOWY:
    - 50 g cukru
    - ok. 25 g śmietanki kremówki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Torcik jabłkowy z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy po trochu cukier oraz cukier waniliowy. Dodajemy żółtka, miksujemy do połączenia składników. Obie mąki łączymy z proszkiem i przesiewamy do masy. Mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto wykładamy do tortownicy o średnicy 25 cm i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni przez ok. 25 minut.
  • 2. Robimy bezę. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo, łyżka po łyżce cukier. Miksujemy do momentu, gdy grudki cukru nie będą wyczuwalne, a masa będzie sztywna i błyszcząca.
    Blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, na którym rysujemy okrąg wielkości 25 cm, wypełniamy go ubitymi białkami (pamiętając, żeby zrobić troszkę mniejszy okrąg, aby bez problemu beza zmieściła nam się do tortownicy). Suszymy w piekarniku nagrzanym do 110-120 stopni przez ok. 1,5 h.
  • 3. Mus z jabłek przekładamy do miski i dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Dokładnie mieszamy i wykładamy na upieczony biszkopt. Schładzamy chwilkę w lodówce. Gdy masa zacznie tężeć, wykładamy na nią gotową bezę- mus nie może być całkowicie stężały, gdyż beza nie przyklei się odpowiednio do niego. Chowamy do lodówki do całkowitego stężenia musu.
  • 4. Na rozgrzaną, małą patelnię wsypujemy cukier. Czekamy aż zacznie się topić i nabierze brązowego koloru. Dodajemy śmietankę, mieszamy i podgrzewamy, aż masa będzie miała jednolitą konsystencję (początkowo składniki nie będą chciały się połączyć). Zdobimy wierzch ciasta.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować