2 łyżki konfitury jagodowej
1/2 szklanki gorącej przegotowanej wody
Krem:
15 g żelatyny w proszku
1/4 szklanki zimnej wody
200 g jogurtu jagodowego
2 czubate łyżki konfitury jagodowej
275 g śmietany 30%
2 łyżki cukru z wanilią
2 śmietan-fixy
125 g borówek amerykańskich
Wierzch:
250 g śmietany 30%
1 śmietan-fix
1,5 łyżki cukru z wanilią
20 g borówek amerykańskich
Torcik jagodowy z borówką amerykańską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Mąki przesiać do miseczki, dodać proszek do pieczenia i kakao. Wymieszać, odłożyć na bok.
2.Do drugiej miski przełożyć białka i ubić je na sztywno. Stopniowo dodać do nich cukier i dobrze wymieszać. Dodać po jednym żóltku i wymieszać dobrze.
3.Następnie partiami dodawać suche składniki i mieszać drewnianą łyżką do połączenia składników.
4.Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piekarni rozgrzać do 180 st i wstawić ciasto.Piec około 20-25 minut do suchego patyczka. Wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki. Gdy lekko przestygnie wyjąć z piekarnika i ostudzić zupełnie. Następnie wyjąć z formy i położyć na blacie wyłożonym papierem spodem do góry. Zostawić na noc.
5.Kolejny dzień: Nasączenie: Do rondelka przełożyć konfiturę i dodać łyżkę wody. Zagotować,aż się rozpuścić. Przetrzeć przez sito. Płyn który otrzymamy połączyć z wodą i dobrze wymieszać.
6.Krem: Żelatynę przełożyć do miseczki małej i wlać wodę. Zostawić do napęcznienia.
7.Do dużej miski przełożyć jogurt jagodowy i dodać konfiturę. Wymieszać dobrze mikserem.
8.W kąpieli wodnej rozpuścić żelatynę i płynną przelać do jogurtu. Ponownie dobrze wymieszać. Odłożyć miskę do lodówki na około 10 minut aby masa lekko stężała.
9.Po tym czasie do kolejnej miski przelać śmietanę, dodać cukier i wymieszać mikserem. Dodać zagęstnik i ubić na sztywno.
10.Ubitą śmietanę przełożyć do masy jogurtowej i wymieszać delikatnie mikserem.
11.Wykonanie: Biszkopt przekroić na pół. Na paterę położyć pierwszy krążek biszkopta, zapiać obręcz od tortownicy i nasączyć biszkopt płynem jagodowym.
12.Na nasączony płat rozsmarować połowę kremu. Na kremie ułożyć wszystkie borówki. Na borówki rozsmarować resztę kremu. Drugi biszkopt także nasączyć ale stroną która będzie dotykała kremu( wierzch powinien zostać suchy) i położyć go na kremie delikatnie docisnąć. Odłożyc do lodówki na około 3-4 godziny.
13.Wierzch/dekoracja: Śmietanę ubić na sztywno z cukrem i zagęstnikiem. Z tortu delikatnie odpiąć obręcz tortownicy.Delikatną warstwę rozsmarować śmietanę na wierzchu i bokach tortu. Następnie wycisnąć małe rozetki na całej powierzchni tortu. Na koniec ułożyć połówki borówek. Smacznego!
Porady
* dekoracja tortu możemy wykonać według własnego pomysłu i zdolności. Ja nie jestem uzdolniona artystycznie więc zrobiłam najlepszą dekorację na jaką mnie stać:)
Komentarze