Torcik orzechowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ten tort jest po prostu świetny.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt
    -6 jaj
    -2 szklanki cukru
    -4 łyżki wody+odrobina octu
    -1 szklanka mąki ziemniaczanej
    -1 szklanka mąki pszennej
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa
    -150g. zmielonych orzechów włoskich
    -1/2 szklanki mleka
    -kostka miękkiego masła
    -2 łyżki spyrytusu
    -4 łyżki cukru pudru
    -3 żółtka

Torcik orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Oddzielamy żółtka od białek.Z białek ubijamy sztywną pianę,następnie stopniowo dodajemy żółtka.Wsypujemy cukier oraz przesianą mąkę i proszek do pieczenia.Dodajemy wodę i spyrytus.Całość miksujemy na gładką masę.Ciasto wlewamy do wysypanej bułką tartą tortownicy i pieczemy przez ok godzinę w temperaturze 180 stopni.

    Masa:
    Mleko gotujemy i zalewamy nim orzechy, po czym odstawiamy je na ok.15 minut,żeby nasiąkły.W między czasie masło miksujemy z żółtkami oraz cukrem pudrem.Ostudzone orzechy stopniowo dodajemy do masła.Na koniec wlewamy spyrytus i całość dokładnie miksujemy.

    Biszkopt przecinamy na 3 części i przekładamy masą orzechową.Torcik zdobimy według własnego pomysłu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy