Torcik orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Oddzielamy żółtka od białek.Z białek ubijamy sztywną pianę,następnie stopniowo dodajemy żółtka.Wsypujemy cukier oraz przesianą mąkę i proszek do pieczenia.Dodajemy wodę i spyrytus.Całość miksujemy na gładką masę.Ciasto wlewamy do wysypanej bułką tartą tortownicy i pieczemy przez ok godzinę w temperaturze 180 stopni.
Masa:
Mleko gotujemy i zalewamy nim orzechy, po czym odstawiamy je na ok.15 minut,żeby nasiąkły.W między czasie masło miksujemy z żółtkami oraz cukrem pudrem.Ostudzone orzechy stopniowo dodajemy do masła.Na koniec wlewamy spyrytus i całość dokładnie miksujemy.
Biszkopt przecinamy na 3 części i przekładamy masą orzechową.Torcik zdobimy według własnego pomysłu.
Komentarze