Torcik orzechowy

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Mały torcik w sam raz do kawki.

  • 3 godz.

Składniki:

  • biszkopt:2 jajka
    3 łyżki cukru
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    masa: 250 g mascarpone
    1/4 szkl cukru
    1 szkl śmietanki 30%
    2 czubate łyżki masła orzechowego
    50 g kruszonych orzechów ziemnych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielamy żółtka od białek.Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po 1 łyżce cukru cały czas miksując.Następnie dodajemy żółtka, miksujemy.Na koniec dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.Mąkę z białkami delikatnie mieszamy łyżką.Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia (boki zostawiamy suche), wylewamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie studzimy biszkopt i zimny przekrawamy na dwie części. Robimy masę:Do dużej miski wlewamy zimną śmietankę, dodajemy cukier i miksujemy na puszystą masę.Następnie dodajemy po 1 łyżce mascarpone i cały czas miksujemy aż do wyczerpania serka.Na sam koniec dodajemy masło orzechowe i jeszcze przez chwilę miksujemy aż połączy się z masą śmietanową.Masę dzielimy na dwie części.Na paterę wykładamy jedną cżęść biszkoptu, na nim rozsmarowujemy część kremu, wyrównujemy i przykrywamy 2 częścią biszkoptu.Górę i boki ciasta pokrywamy pozostałym kremem.Posypujemy całe ciasto kruszonymi orzechami.

Porady

Ja osobiście bardzo rzadko pączuję blaty biszkoptu ale jeśli wolicie to zrobić to oczywiście można. tortownica 16

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować