torcik orzechowy na waflach

4.49 (152 ocen)

  • 30 min

oryginalne ciasto na waflach znalazłam kiedyś przypadkowo, jest super. Polecam

  • 30 min

Składniki:

  • 5 okrągłych wafli(andruty), 8białek, 250g mielonych orzechów włoskich, 1 szkl cukru

    masa: 8żółtek,1szkl cukru, 250g masła, 2 czubate łyżeczki kawy sypanej, 1 łyżka spirytusu, 50 g drobno pokrojonych orzechów włoskich.
Wystaw ocenę:

4.49 (152 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik orzechowy na waflach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, ubijając dosypywać cukier. Wsypać mielone orzechy i wymieszać delikatnie łyzką. Na waflach rozsmarować pianę i zrumienić na złoty kolor 10 minut w 180stopniach.
  • 2. Żółtka z cukrem ubić na parze ok 10 minut, aż nie będzie wyczuwalnych grudek cukru. Zaparzyć kawę, w 1/2 szkl wody, Utrzeć masło cały czas mieszając dodawać po łyżce masy żółtkowej i przestudzone 2 łyżeczki kawy i fusy, oraz alkohol. Masę przełożyć na wafle, pierwszy pianą do góry, masa, wafel pianą do dołu i tak do wykorzystania wszystkich wafli. Na wierzchu układamy troszkę masy i posypujemy posiekanymi orzechami. Smacznego!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować