Torcik orzechowy na waflach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, ubijając dosypywać cukier. Wsypać mielone orzechy i wymieszać delikatnie łyzką. Na waflach rozsmarować pianę i zrumienić na złoty kolor 10 minut w 180stopniach.
2.Żółtka z cukrem ubić na parze ok 10 minut, aż nie będzie wyczuwalnych grudek cukru. Zaparzyć kawę, w 1/2 szkl wody, Utrzeć masło cały czas mieszając dodawać po łyżce masy żółtkowej i przestudzone 2 łyżeczki kawy i fusy, oraz alkohol. Masę przełożyć na wafle, pierwszy pianą do góry, masa, wafel pianą do dołu i tak do wykorzystania wszystkich wafli. Na wierzchu układamy troszkę masy i posypujemy posiekanymi orzechami. Smacznego!!
Komentarze