Torcik orzechowy z jabłkami i bezą orzechową

4.5 (187 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.

Pyszny torcik jabłkowo-orzechowy z lekkim kremem. Doskonały do popołudniowej kawy nawet bez okazji :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt orzechowy:
    5 jajek
    1/2 szklanki mąki
    1/2 szklanki cukru
    1 i 1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich (100 g)
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Warstwa jabłkowa:
    2-3 jabłka (ok. 600 g)
    1 galaretka cytrynowa
    2 łyżki cukru
    1/2 łyżeczki cynamonu

    Krem:
    200 g śmietany 30%
    250 g serka mascarpone
    3 łyżki cukru pudru

    Beza orzechowa:
    5 białek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mielonych orzechów włoskich
    płatki migdałów
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Torcik orzechowy z jabłkami i bezą orzechową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Torcik orzechowy z jabłkami i bezą orzechową 1. Biszkopt orzechowy: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku dokładnie miksując po każdym. Potem dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mielone orzechy i dokładnie ale delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 24 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach. Po tym czasie studzimy i przekrawamy na dwa blaty.
  • Torcik orzechowy z jabłkami i bezą orzechową 2. Warstwa jabłkowa: Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy na patelnię i podgrzewamy z cukrem i cynamonem, ale tak, aby się całkowicie nie rozpadły. Do gorących jabłek wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy, aby się rozpuściła. Odkładamy do ostygnięcia. Tężejące jabłka wykładamy na pierwszy blat biszkoptu orzechowego i wstawiamy do lodówki do stężenia masy.
  • 3. Krem: Śmietankę ubijamy razem z serkiem na gładki krem, dodajemy cukier puder i dokładnie miksujemy. Połowę kremu wykładamy na masę jabłkową, przykrywamy drugim blatem biszkoptowym i wykładamy pozostały krem.
  • Torcik orzechowy z jabłkami i bezą orzechową 4. Beza orzechowa: Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Następnie dodajemy zmielone orzechy i dokładnie łączymy z pianą z białek. Przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia, posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy ok. 25-30 minut w 180 stopniach i studzimy. Zimną bezę orzechową układamy na kremie. Całość chłodzimy w lodówce. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2017

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować