Torcik Owocowe smaki lata

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min

Owoce zebrałam w ogrodzie i tak powstał torcik owocowy,jest pyszny i taki kolorowy.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • tortownica:26 cm
    na spód:
    300 g herbatników maślanych-składnik podstawowy dodatkowy
    150 stopionego masła-składnik roboczy

    warstwa jagodowa:
    2 białka-składnik podstawowy
    100 g jagód +3 łyżki-składnik podstawowy
    400 g śmietany 12%-składnik podstawowy dodatkowy
    1/2 szklanki cukru pudru-składnik roboczy
    20 g żelatyny-składnik roboczy
    1/3 szklanki wody-składnik roboczy

    warstwa z czereśniami:
    300 g serka mascarpone-składnik-podstawowy
    300 g czereśni-składnik podstawowy
    1 śnieżka(śmietana w proszku)-składnik dodatkowy
    1 galaretka cytrynowa-składnik dodatkowy
    1 łyżka żelatyny-składnik roboczy
    1/2 szklanki cukru pudru-składnik roboczy
    1/2 szklanki mleka-składnik roboczy
    1/2 szklanki wody-składnik roboczy

    warstwa truskawkowa:
    200 g truskawek-składnik podstawowy
    200 g serka waniliowego-składnik dodatkowy
    200 g jogurtu naturalnego-składnik dodatkowy
    3 łyżki cukru pudru-składnik roboczy
    20 g żelatyny-składnik roboczy
    1/3 szklanki wody-składnik roboczy

    dekoracja:
    bita śmietana
    zielony barwnik spożywczy
    cukier puder
    owoce:truskawki,czereśnie,maliny,jagody,brzoskwinie,poziomki,porzeczki
    listki melisy lub mięty


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Ciasto

Torcik owocowe smaki lata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki pokruszyć wałkiem do ciasta,połączyć z zimnym,stopionym masłem.
    Masą wyłożyć spód tortownicy,schłodzić.
  • 2. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej wodzie,odstawić do ostudzenia.
    100 g jagód zmiksować na mus.
    Białka ubić na sztywno,dodając pod koniec cukier puder.
    Do miski wlać śmietanę,dodać mus,ubite białka i wymieszać mikserem do połączenia składników,wlać ostudzoną żelatynę i jeszcze raz zmiksować,krótko,na końcu wsypać 3 łyżki całych jagód i delikatnie wymieszać łyżką.
    Gotowa masę wylać na spód herbatnikowy,odstawić w zimne miejsce do stężenia.
  • 3. Galaretkę i żelatynę rozpuścić 1/2 szklanki wrzątku,odstawić do ostudzenia.
    Czereśnie opłukać,wydrylować i pokroić na ćwiartki.
    Do 1/2 szklani mleka wsypać śnieżkę i ubijać kilka minut do uzyskania puszystej masy.
    Następnie dodać cukier puder i serek mascarpone,krótko zmiksować do połączenia składników.
    Na końcu ciągle miksując,wlewać cienkim strumykiem wystudzoną galaretkę z żelatyną,aż składniki się połączą,dodać czereśnie i delikatnie wymieszać łyżką.
    Masę wyłożyć na stężałą warstwę jagodową,wstawić w chłodne miejsce do stężenia.
  • 4. Truskawki opłukać,usunąć szypułki i pokroić na małe kawałki.
    Żelatynę rozpuścić 1/3 szklani wrzątku,odstawić do ostudzenia.
    Serek waniliowy,jogurt oraz cukier puder połączyć w misce przy pomocy miksera,dodać ostudzoną żelatynę i ponownie zmiksować do połączenia składników,na końcu dodać truskawki i delikatnie wymieszać łyżką.
    Gotową masę wyłożyć na stężałą warstwę z czereśniami,wstawić w chłodne miejsce do stężenia,
  • 5. 200 ml śmietany 30% ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru pudru,ubitą śmietanę podzielić na dwie części do jednej dodać odrobinę zielonego barwinka,wymieszać mikserem,następnie obiema śmietanami udekorować torcik.
    Na wierzchu poukładać owoce według własnego uznania,ozdobić listkami melisy lub mięty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować