Torcik owocowe smaki lata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki pokruszyć wałkiem do ciasta,połączyć z zimnym,stopionym masłem.
Masą wyłożyć spód tortownicy,schłodzić.
2.Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej wodzie,odstawić do ostudzenia.
100 g jagód zmiksować na mus.
Białka ubić na sztywno,dodając pod koniec cukier puder.
Do miski wlać śmietanę,dodać mus,ubite białka i wymieszać mikserem do połączenia składników,wlać ostudzoną żelatynę i jeszcze raz zmiksować,krótko,na końcu wsypać 3 łyżki całych jagód i delikatnie wymieszać łyżką.
Gotowa masę wylać na spód herbatnikowy,odstawić w zimne miejsce do stężenia.
3.Galaretkę i żelatynę rozpuścić 1/2 szklanki wrzątku,odstawić do ostudzenia.
Czereśnie opłukać,wydrylować i pokroić na ćwiartki.
Do 1/2 szklani mleka wsypać śnieżkę i ubijać kilka minut do uzyskania puszystej masy.
Następnie dodać cukier puder i serek mascarpone,krótko zmiksować do połączenia składników.
Na końcu ciągle miksując,wlewać cienkim strumykiem wystudzoną galaretkę z żelatyną,aż składniki się połączą,dodać czereśnie i delikatnie wymieszać łyżką.
Masę wyłożyć na stężałą warstwę jagodową,wstawić w chłodne miejsce do stężenia.
4.Truskawki opłukać,usunąć szypułki i pokroić na małe kawałki.
Żelatynę rozpuścić 1/3 szklani wrzątku,odstawić do ostudzenia.
Serek waniliowy,jogurt oraz cukier puder połączyć w misce przy pomocy miksera,dodać ostudzoną żelatynę i ponownie zmiksować do połączenia składników,na końcu dodać truskawki i delikatnie wymieszać łyżką.
Gotową masę wyłożyć na stężałą warstwę z czereśniami,wstawić w chłodne miejsce do stężenia,
5.200 ml śmietany 30% ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru pudru,ubitą śmietanę podzielić na dwie części do jednej dodać odrobinę zielonego barwinka,wymieszać mikserem,następnie obiema śmietanami udekorować torcik.
Na wierzchu poukładać owoce według własnego uznania,ozdobić listkami melisy lub mięty.
Komentarze