Torcik owocowo-orzechowy

5 (148 ocen)

  • 2 godz.

Torcik jest delikatny, a orzechy i owoce świetnie się ze sobą komponują. Świetny przepis na każdą okazję, ponieważ jest prosty i mało pracochłonny.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    * 6 jaj
    * 3/4 szklanki cukru
    * cukier wanilinowy
    * łyżeczka proszku do pieczenia
    * 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    * 3/4 szklanki mąki pszennej
    * łyżka wody
    * szczypta soli

    Krem truskawkowy:
    * 3 szklanki mleka
    * 4 łyżki kisielu truskawkowego
    * 4 łyżki mąki
    * cukier wanilinowy
    * 2 żółtka
    * 300 gram masła

    Masa śmietanowo-orzechowa:
    * 400 ml śmietany kremówki
    * 2 łyżki cukru pudru
    * śmietan-fix
    * szklanka rozdrobnionych orzechów włoskich
    * wafelek orzechowy typu Princessa

    Dodatkowo:
    * 500 gram borówek
    * garść malin
    * kilka listków mięty
Wystaw ocenę:

5 (148 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Torcik owocowo-orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubij na sztywna pianę z solą i cukrami.
    Dodawaj po jednym żółtku, delikatnie mieszając łyżką lub łopatką.
    Wsyp przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, także delikatnie mieszając.
    Masę wlej do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
    Piecz w 180 stopniach 35 minut.
    Wystudzony biszkopt przekrój na 3 części.
  • 2. Krem truskawkowy:
    2 szklanki mleka zagotuj z cukrem.
    Pozostałe mleko wymieszaj z żółtkami, cukrem wanilinowym, kisielem oraz mąką.
    Masę wlej do gotującego mleka i energicznie mieszaj do powstania gęstego budyniu.
    Miękkie masło utrzyj.
    Dodawaj po łyżce wystudzonego budyniu oraz całość utrzyj na puszysty krem.
  • 3. Masa śmietanowo-orzechowa:
    Śmietanę kremówkę ubij na sztywno.
    Pod koniec ubijania dodaj cukier puder ze śmietan-fixem.
    Dodaj orzechy oraz pokruszony wafelek oraz delikatnie wymieszaj.
  • 4. Przełóż tort: biszkopt - 3/4 kremu truskawkowego + połowa borówek - biszkopt - masa śmietanowo-orzechowa - biszkopt. Pozostałą częścią kremu udekoruj tort oraz zamieść kwiatki z malin, borówek i listków mięty.
    SMACZNEGO!!!

Porady

Do kremu można dodać sok z cytryny, aby całość miało lekko kwaskowaty posmak. Można także nasączyć biszkopt ponczem lub sokiem z cytryny wymieszaną z wodą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować