Latem moja rodzina chętnie sięga po takie lekkie,orzeźwiające desery.
1 godz. 30 min
Składniki:
Tortownica 30 cm
na spód:
100 g okrągłych biszkoptów
na warstwę jagodową:
250 g twarogu sernikowego
125 ml śmietany 30%
1/2 szklanki zmiksowanych jagód
2 galaretki jagodowe
1/2 szklanki wody
1/3 szklanki cukru pudru
na warstwę śmietanową:
250 g twarogu sernikowego
125 ml śmietany 30%
2 łyżki żelatyny
1/4 szklanki wody
1/3 szklanki cukru pudru
kilka zielonych winogron bez pestek
kilka wydrylowanych czereśni
1 pokrojony banan
na warstwę brzoskwiniową:
250 g twarogu na sernik
125 ml śmietany 30%
1/2 szklanki zmiksowanych świeżych brzoskwiń
2 galaretki brzoskwiniowe
1/2 szklanki wody
1/3 szklanki cukru pudru
na warstwę truskawkową:
250 g twarogu sernikowego
125 ml śmietany 30%
1/2 szklanki zmiksowanych truskawek
2 galaretki truskawkowe
1/2 szklanki wody
1/3 szklanki cukru pudru
ponadto:
2 śnieżki(śmietana w proszku)
1 szklanka mleka
do dekoracji:
truskawki,jagody,brzoskwinia,czereśnie,winogrona,banan
Torcik owocowy raj - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód tortownicy wyłożyć biszkoptami.
Śnieżki wsypać do mleka i ubić mikserem na sztywno,następnie podzielić na cztery części.
2.warstwa jagodowa:
Galaretki rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku odstawić do ostudzenia.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno dodając pod koniec cukier puder.
Twaróg sernikowy włożyć do miski,dodać ubitą kremówkę i jeną część ubitej śnieżkę oraz zmiksowane jagody,krótko zmiksować,nie przerywając miksowania wlewać cienkim strumykiem ostudzoną galaretkę,masę wylać na biszkopty,odstawić w chłodne miejsce do stężenia.
3.warstwa śmietankowa:
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku,odstawić do ostudzenia.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno dodając pod koniec cukier puder.
Twaróg sernikowy włożyć do miski,dodać ubitą kremówkę i drugą część ubitej śnieżki krótko zmiksować,nie przerywając miksowania wlewać stopniowo ostudzoną żelatynę,na końcu dodać owoce i delikatnie przemieszać łyżką.masę wylać na stężałą warstwę jagodową,wstawić do stężenia.
4.warstwa brzoskwiniowa:
Galaretki rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku,ostudzić.
Kremówkę ubić na sztywno dodając cukier.
twaróg sernikowy włożyć do miski,dodać ubitą kremówkę,trzecią część ubitej śnieżki,zmiksowane brzoskwinie,krótko zmiksować,nie przerywając miksowania wlewać ostudzoną galaretkę,masę wylać na stężałą warstwę śmietanową,odstawić do stężenia.
5.warstwa truskawkowa:
Galaretki rozpuścić we wrzątku,ostudzić.
Kremówkę ubić na sztywno,dodając cukier puder.
Twaróg włożyć do miski,dodać ubitą kremówkę i ostatnią część ubitej śnieżki oraz zmiksowane truskawki,krótko zmiksować,nie przerywając miksowania wlewać cienkim strumykiem ostudzoną galaretkę,masę wylać na stężałą warstwę jagodową,odstawić do stężenia.
Gdy warstwy dobrze zastygną u dekorować owocami.
torcik przechowywać w chłodnym miejscu.
Komentarze