Czekolada, delikatna pianka, masa krówkowa i orzechy...
60 min
Składniki:
500 g serka mascarpone
250 ml śmietanki kremówki
cukier waniliowy
3 łyżki cukru pudru
200 g orzechów
250 g masy krówkowej
100 g czekolady
50 ml śmietanki
2 łyżki żelatyny
Torcik maxi king - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z 50 ml śmietanki.
Połowę czekolady wylewamy na spód tortownicy, wyłożonej papierem pergaminowym i wstawiamy do lodówki.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone, cukry i rozpuszczoną żelatynę, miksujemy do uzyskania sztywnej masy. Masę wykładamy na czekoladę schłodzoną w tortownicy, na masę kładziemy orzechy (lekko dociskamy do masy) i masę krówkową, wierzch dekorujemy pozostałą czekoladą i wstawiamy do lodówki, by stężało.
Porady
* Deser jest dość słodki, więc czekoladę na spodzie możemy zastąpić herbatnikami zblendowanymi z masłem, a wierzch galaretką.
Komentarze