Torcik makowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem lekarką, teraz na urlopie macierzyńskim. Mimo wielu obowiązków związanych z synkiemJasiem odkryłam w sobie pasję do pieczenia.

Składniki:

  • Ciasto:
    5 jajek
    szkl. cukru
    25 dag margaryny
    2 szkl. mąki
    1 szkl. maku
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    olejek migdałowy.

    Krem:
    0,7 l mleka
    2 budynie waniliowe
    galaretka cytrynowa
    4 łyżki cukru
    3/4 margaryny.

    Polewa:
    6 łyżek cukru
    1/3 kostki margaryny
    2 łyżki kakao
    3 łyżki wody.

    Poncz:
    3 łyżki alkoholu
    5 łyżek wody
    3 łyżki syropu (do rozcieńczenia wodą)

Torcik makowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Torcik makowy 1. Ciasto: jajka miksujemy z cukrem. Dodajemy roztopioną i ostudzoną margarynę, później resztę składników. Miksujemy. Pieczemy w okrągłej formie ok. 50 minut w temp. 180 °C.
  • 2. Na mleku gotujemy budyń z cukrem, a następnie, mieszając, wsypujemy galaretkę. Studzimy i łączymy z margaryną.
  • 3. Składniki na poncz mieszamy. Wystudzone ciasto przekrawamy w poprzek na 2 części, nasączamy ponczem i przekładamy kremem.
  • 4. Robimy polewę: do gotującej się wody dodajemy składniki. Gotujemy 3 minuty, mieszając. Gdy przestygnie, polewamy ciasto. Wierzch dekorujemy.
    Ciasto wkładamy do lodówki. na ok. 8 godzin.

Porady

● Zamiast ponczem ciasto można nasączyć koniakiem albo brandy. ● Torcik można polać białym lukrem, a do dekoracji użyć płatków migdałów i marcepana.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2009

Komentarze

Podobne przepisy