Torcik makowy z porzeczkowo-śmietankowym wnętrzem

0 (0 ocen)

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Delikatny biszkopt ze śmietankowym kremem, przełamany smakiem czarnej porzeczki.

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki (tortownica 18-20cm):
    biszkopt:
    -3/4 szkl. mąki,
    -2,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
    -5 jajek,
    -1 szkl, cukru,
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    -150g maku,
    -50g wiórek kokosowych.

    krem:
    -1 budyń śmietankowy,
    -400ml mleka,
    -6 łyżek cukru pudru,
    -250g margaryny.

    Dodatkowo:
    -około 100g wiórek kokosowych,
    -dżem z czarnej porzeczki,
    -8 łyżek wódki,
    -3 łyżki mocnej esencji herbacianej,
    -150g świeżej czerwonej porzeczki.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Tort z kremem

Torcik makowy z porzeczkowo-śmietankowym wnętrzem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
    Białka oddzielamy od żółtek. Białka miksujemy około 5-7 minut, na puszystą pianę, dodajemy partiami cukier. Miksujemy jeszcze około 7 minut. Po tym czasie dodajemy żółtka, miksujemy 2 minuty do połączenia.
    Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy do osobnej miski, dodajemy mak, wiórka oraz proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy.
    Wsypujemy partiami do ubitej piany. Miksujemy do połączenia składników, tak aby piana nie opadła.
    Tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto.
    Pieczemy 45 minut, do suchego patyczka.
  • 2. Krem:
    Mleko wlewamy do garnka, odlewamy około pół szklanki i resztę zagotowujemy. W pozostałym mleku rozrabiamy budyń wraz z cukrem. Wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy do zagotowania (około 5minut).
    Odstawiamy do wystygnięcia.
    Margarynę ubijamy mikserem na puszystą masę, dodajemy zimny budyń partiami i miksujemy.
  • 3. Poncz do nasączenia:
    Wódkę mieszamy razem z esencją.
  • 4. Gotowy, zimny biszkopt kroimy na 3 blaty. Nasączamy ciasto wcześniej przygotowanym ponczem. Smarujemy dżemem porzeczkowym (około pół słoiczka na pierwszy bat i pół słoiczka na drugi, wierzchu nie smarujemy!), a następnie kremem. Tak samo postępujemy z drugim blatem.
    Nasz tort wykańczamy kremem, boki posypujemy wiórkami kokosowymi, a na wierzch rzucamy świeże porzeczki czerwone.
    Smacznego. :o)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować