Torcik makowy z porzeczkowo-śmietankowym wnętrzem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka miksujemy około 5-7 minut, na puszystą pianę, dodajemy partiami cukier. Miksujemy jeszcze około 7 minut. Po tym czasie dodajemy żółtka, miksujemy 2 minuty do połączenia.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy do osobnej miski, dodajemy mak, wiórka oraz proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy.
Wsypujemy partiami do ubitej piany. Miksujemy do połączenia składników, tak aby piana nie opadła.
Tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto.
Pieczemy 45 minut, do suchego patyczka.
2.Krem:
Mleko wlewamy do garnka, odlewamy około pół szklanki i resztę zagotowujemy. W pozostałym mleku rozrabiamy budyń wraz z cukrem. Wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy do zagotowania (około 5minut).
Odstawiamy do wystygnięcia.
Margarynę ubijamy mikserem na puszystą masę, dodajemy zimny budyń partiami i miksujemy.
3.Poncz do nasączenia:
Wódkę mieszamy razem z esencją.
4.Gotowy, zimny biszkopt kroimy na 3 blaty. Nasączamy ciasto wcześniej przygotowanym ponczem. Smarujemy dżemem porzeczkowym (około pół słoiczka na pierwszy bat i pół słoiczka na drugi, wierzchu nie smarujemy!), a następnie kremem. Tak samo postępujemy z drugim blatem.
Nasz tort wykańczamy kremem, boki posypujemy wiórkami kokosowymi, a na wierzch rzucamy świeże porzeczki czerwone.
Smacznego. :o)
Komentarze