proponuję biszkopt makowy przełożony słodką masa budyniową z wierzchem pełnym słodkich, pieczonych śliwek. Porcja 100 g to tylko 92 kcal. Pięknie zapraszam :)
Składniki:
Biszkopt:
2 jajka
40 g mąki pszennej pełnoziarnistej
10 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka maku
10 g ksylitolu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
125 ml mleka 1,5%
125 ml wody
budyń śmietankowy
150 g jogurtu greckiego o obniżonej zawartości tłuszczu
2 łyżeczki żelatyny
Masa śliwkowa:
600 g śliwek ( po odpestkowaniu)
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
świeża gałka muszkatołowa
galaretka czerwona
Torcik makowy z pieczonymi śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, odstawić na bok.Dodać mak i wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stale ucierając dodawać ksylitol.Następnie dodać po żółtku i mieszać do połączenia składników.
2.Na koniec dodać suche składniki,delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Piekarnik rozgrzać do 170 st. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec około 15-18 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, zostawić do ostygnięcia. Przekroić w poprzek na pół.
3.Masa budyniowa:
Z mleka odlać 50 ml , resztę przelać do rondelka, razem z wodą. Zagotować. Do pozostawionego mleka dodać proszek budyniowy i 1 łyżeczkę żelatyny. Wymieszać. Gdy płyn w garnku się zagotuje, przelać zawartość miseczki, zagotować stale mieszając.
4. Po około 2-3 minutach zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Pozostałą żelatynę rozpuścić w łyżce wody i stopniowo dodawać do zmiksowanego jogurtu. Na koniec do jogurtu dodawać po łyżce budyń i całość dokładnie wymieszać.
5.Śliwki:
Owoce umyć, osuszyć i pokroić na połówki. Duże na ćwiartki. Dodać mąkę ziemniaczaną i świeżo startą gałkę. Wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. Piec około 40-50 minut ( owoce muszą być zupełnie miękkie). Wyjąć z piekarnika i lekko rozgnieść owoce tłuczkiem do ziemniaków. Dokładnie wymieszać z galaretką ( proszkiem). Zostawić do ostygnięcia.
6.Wykonanie:
Na paterze położyć pierwszy krążek ciasta. Zapiąć obręcz tortownicy. Przełożyć masę budyniową. Wyrównać. Ułożyć drugi blat ciasta. Na wierzch wyłożyć śliwki i wstawić do lodówki na około 4-6 godzin, do stężenia. Smacznego!
Komentarze