• 425 g (1/2 dużej puszki) masy makowej
• 1/2 szklanki wiórków kokosowych
• 1/2 szklanki zmielonych płatków migdałów lub obranych migdałów
• 2 jajka
• 100 g gorzkiej czekolady, roztopionej
Masa serowa:
• 1/2 kg sera zmielonego trzykrotnie (lub mascarpone)*
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 1/2 puszki (266 g) słodzonego mleka skondensowanego
• 2 jajka
• 1 biała czekolada, roztopiona
* najlepszy będzie gęsty i zwarty ser, wówczas warstwy torciku będą bardziej wyraźne, nie będą się mieszać
Syrop kawowy:**
• 50 g cukru
• 50 ml (g) wody
• 2 łyżki stołowe kawy sypanej (zmielonej)
oraz:
• 4 pełne łyżki kwaśnego dżemu np. porzeczkowego czy wiśniowego lub kwaśnej marmolady (przełożenie dżemem nie jest konieczne)
• frużelina wiśniowa
Torcik makowo-serowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Dno tortownicy o średnicy około 21 - 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.
Masa makowa: Do miski włożyć masę makową, dodać wiórki kokosowe, mielone migdały, jajka i roztopioną czekoladę (czekoladę połamać na kosteczki i włożyć do rondelka z grubym dnem, na małym ogniu roztapiać co chwilkę mieszając). Wszystkie składniki wymieszać dokładnie łyżką, masę podzielić na pół.
Wyłożyć połowę masy na dnie tortownicy, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika, piec przez 13 minut. W międzyczasie przygotować masę serową.
Masa serowa: Do miski włożyć ser i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Dodać mleko skondensowane, jajka, roztopioną białą czekoladę, wymieszać łyżką na gładką masę. Rozdzielić do dwóch miseczek.
Wyjąć podpieczony spód makowy i rozsmarować połowę dżemu (nie musi być dokładnie). Wylać połowę masy serowej, rozprowadzić równo na powierzchni i wstawić z powrotem do piekarnika na 13 minut (po tym czasie masa serowa powinna być zastygnięta). Wyjąć z piekarnika i wyłożyć drugą porcję masy makowej (będzie gęsta, ale powoli da się rozsmarować na warstwie sera). Piec przez kolejne 13 minut. Znów rozsmarować dżem, wylać resztę masy serowej i piec przez 13 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Wstawić do lodówki do zastygnięcia masy.
Syrop kawowy: Do wody wsypać cukier, podgrzewać aż cukier się rozpuści mieszając. Gotować przez 5 minut, następnie dodać kawę i wymieszać. Gotować przez około 5 minut lub do czasu aż syrop zgęstnieje. Przecedzić przez sitko. Gęstym syropem (po ostudzeniu) polać ciasto. Podawać z wiśnią w syropie. Zamiast syropu kawowego ciasto można posypać gorzkim kakao
Komentarze