ok. 1kg mięsa mielonego np. z szynki
300g ryżu
ok. 0,5kg pora
2szklanki bulionu pieczeniowego
100g serka topionego
1 łyżeczka czosnku granulowanego, papryki słodkiej
2 łyżeczki przyprawy do wieprzowiny, majeranku i oregano
przyprawa do pizzy
2 duże pomidory
puszka kukurydzy
olej
sól
Torcik mięsno - ryżowy z porami, kukurydzą i pomidorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Mięso przyprawić, posolić, dobrze wymieszać. Przesmażyć na oleju. wtopić serek, dokładnie wymieszać i wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego. Obsypać ,mięso kukurydzą.
Pora pokroić w półplasterki i również podsmażyć na oleju. Gdy zacznie miękknąć zalać bulionem. Dusić do miękkości. Wsypać ryż i gotować do odparowania wody. Jeżeli ryż będzie nadal twardy a bulion wyparuje, podlać jeszcze wodą.
Ryżową masę z porem wyłożyć na kukurydzę. Pomidory pokroić w plastry i rozłożyć na zapiekance . Posypać delikatnie przyprawą do pizzy. Włożyć do nagrzanego do 180*C piekarnika i zapiekać ok. 30min
Komentarze