Torcik mięsno - ryżowy z porami, kukurydzą i pomidorem

0 (0 ocen)

  • 60 min

apetyczny, aromatyczny torcik mięsno warzywny

  • 60 min

Składniki:

  • ok. 1kg mięsa mielonego np. z szynki
    300g ryżu
    ok. 0,5kg pora
    2szklanki bulionu pieczeniowego
    100g serka topionego
    1 łyżeczka czosnku granulowanego, papryki słodkiej
    2 łyżeczki przyprawy do wieprzowiny, majeranku i oregano
    przyprawa do pizzy
    2 duże pomidory
    puszka kukurydzy
    olej
    sól

Torcik mięsno - ryżowy z porami, kukurydzą i pomidorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0a30pob 1.
    Mięso przyprawić, posolić, dobrze wymieszać. Przesmażyć na oleju. wtopić serek, dokładnie wymieszać i wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego. Obsypać ,mięso kukurydzą.
    Pora pokroić w półplasterki i również podsmażyć na oleju. Gdy zacznie miękknąć zalać bulionem. Dusić do miękkości. Wsypać ryż i gotować do odparowania wody. Jeżeli ryż będzie nadal twardy a bulion wyparuje, podlać jeszcze wodą.
    Ryżową masę z porem wyłożyć na kukurydzę. Pomidory pokroić w plastry i rozłożyć na zapiekance . Posypać delikatnie przyprawą do pizzy. Włożyć do nagrzanego do 180*C piekarnika i zapiekać ok. 30min

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy