Torcik na urodziny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Biszkopt ciemny
Żółtka oddzielamy od białek.Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier, żółtka i zmniejszając obroty dodajemy mąkę z proszkiem. Na końcu wsypujemy pokrojoną w kosteczkę czekoladę. Wylewamy an tortownicę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok. 50-55 min. Po wystudzeniu kroimy na dwa krążki.
2. Biszkopt jasny
Żółtka oddzielamy od białek. Mąkę przesiewamy z proszkiem dodajemy kokos, całość mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier, żółtka i zmniejszając obroty dodajemy mąkę z proszkiem i kokosem. Do przygotowanej masy dodajemy startą skórkę z pomarańczy delikatnie mieszając. Wylewamy na tortownicę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok. 50-55min.
3. Masa
Śmietanę wlewamy do miski. Ubijamy mikserem na sztywno. Dodajemy serek mascarpone i cukier puder. Wszystko mieszamy na jednolitą masę.
Komentarze