Aksamitny,delikatny w smaku torcik serowy idealny na kazda okazje.
Składniki:
Spod ciasteczkowy:
150 gr herbatnikow
80 gr masla
Masa:
300 gr ricotty
300 gr mascarpone
250 ml smietany do ubicia
sok z 2 pomaranczy
14 gr zelatyny
Na wierzch ciasta:
3/4 szklanki soku z pomaranczy
2 plaskie lyzki maki ziemniaczanej
4 lyzki cukru
Sernik na zimno z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spod ciasteczkowy:
Herbatniki zmiksowac i polaczyc z rozpuszczonym maslem,wymieszac i wylozyc nimi dno tortownicy(26 cm) wylozonej papierem do pieczenia i odstawic do lodowki na okolo pol godziny.
Masa serowa:
Zelatyne rozpuscic w podgrzanym soku z pomaranczy,smietane ubic z cukrem pudrem,dodac do niej kolejno mascarpone i ricotte a na koncu rozpuszczona zelatyne.Tak otrzymana mase wylozyc na spod ciasteczkowy.
Wierzch ciasta:
Make ziemniaczana rozpuszczamy w soku pomaranczowym,dodajemy cukier i gotujemy na malym ogniu do momentu az zgestnieje.Odstawiamy do schlodzenia po czym wykladamy na wierzch ciata.Chlodzimy w lodowce przez okolo 2 godziny.
Komentarze