Jedliście cukierki lodowe? Ten torcik ma krem o smaku tych cukierków ! Pyszny ! Torcikowi trochę zmniejszyłam kalorii i zrobiłam ciasto na mące pełnoziarnistej, czekoladowe do tego pyszna śmietana rubinowa o smaku wielu owoców :)
Torcik o smaku cukierków lodowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać po jednym żółtku oraz cukier. Następnie miksując na wolnych obrotach dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Na końcu wlać olej i wymieszać. Przelać do tortownicy wyłożonej pergaminem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i piec ok. 30 min ( do suchego patyczka )
2.Krem cukierkowy: Do garnka wlać wodę i wrzucić cukierki gotować na małym ogniu, co chwilę mieszając, aż cukierki się rozpuszczą ( trochę to potrwa ). Budyń zrobić według wskazówek na opakowaniu. Kiedy ostygnie dodać masę cukierkową i dokładnie wymieszać. Masło utrzeć na puszysto. Stopniowo dodawać budyń łyżka za łyżką i miksować na najwyższych obrotach.
3.Warstwa różowa: Śmietanę ubić z galaretką na puszystą masę.
Przełożenie: Ostygnięte ciasto przekroić na dwa blaty. Jeżeli jest górka to górkę ściąć i pokruszyć ( przyda się na posypanie wierzchu ).
Pierwszy blat zamknąć z powrotem w tortownicy. Nałożyć masę cukierkową. Przykryć drugim blatem i wyłożyć warstwę różową. Na to plastry obranego banana. Wierzch posypać pokruszonym ciastem. Wstawić do lodówki na noc.
Komentarze