Torcik śmietanowo-galaretkowy.

0 (0 ocen)

Bardzo smaczny torcik i ładnie wygląda.

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    1 szklanka mąki pszennej
    2 łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    pół szklanki cukru
    Masa śmietanowa:
    1 śmietana kremówka 30% (330 dag)
    cukier puder do smaku
    2 łyżki żelatyny
    Dodatkowo:
    1 galaretka czerwona
    1 galaretka zielona
    kilka kostek czekolady mlecznej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Galaretki

Torcik śmietanowo-galaretkowy. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Galaretka. 1. Galaretki:
    każdą galaretkę rozpuścić osobno w szklance gorącej wody,gdy zastygną pokroić w drobną kostkę.
  • Pokrojony biszkopt. 2. Biszkopt:
    białka ubić na sztywną pianę,stopniowo dodawać cukier i żółtka,mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao,wmieszać do masy.Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 35/24 cm,i piec 30 minut w tem 170 stopni.Upieczony biszkopt pokroić wzdłuż na 4 pasy.
  • 3. Masa śmietanowa:
    śmietanę kremówkę ubić na sztywno z odrobiną cukru pudru.Żelatynę wymieszać z odrobiną gorącej wody i wystudzić,dodać do śmietany i dokładnie wymieszać.
  • Przekładanie. 4. Na pokrojone pasy biszkoptu nakładamy śmietanę,a na nią kostki galaretki,lekko wciskając je do masy.Należy zostawić kilka łyżek śmietany i galaretek do dekoracji.
  • Zawinięte. 5. Jeden pasek zwinąć w rulon i ustawić go pionowo w tortownicy o średnicy 26 cm.Pozostałe paski owinąć ciasno wokół środka.
  • Udekorowane. 6. Wierzch posmarować pozostawioną masą,udekorować galaretkami i startą czekoladą.Wstawić do lodówki do stężenia ,najlepiej na noc.
  • Gotowy torcik. 7. Wyjmujemy z tortownicy.
  • Pokrojone. 8. Gotowe ciasto kroimy i smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować