Przepis pochodzi z zeszytu mojej mamy. Kiedyś w latach 80tych ten sernik bywał często u nas w domu i doskonale pamiętam jego smak, który przypominał lody.
Składniki:
1,2 kg sera półtłustego
5 jajek
10 łyżeczek żelatyny
pół kostki margaryny (125g)
2 szklanki cukru pudru
aromat śmietankowy (kilka kropel)
pół litra mleka
2 łyżki kakao
Torcik serowy na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ser zemleć dwukrotnie. Jajka sparzyć wrzątkiem i oddzielić żółtka od białek. Margarynę utrzeć z połową szklanki cukru pudru a następnie dodawać po jednym żółtku ucierając na przemian dodając resztę cukru. Pod koniec ucierania dodać aromat. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy serowej. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzącej wody, energicznie mieszając by dobrze się rozpuściła a następnie wymieszać z zimnym mlekiem. Tak rozpuszczoną żelatynę przelać szybko do masy, ciągle mieszając.
2.Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao i wymieszać. Do tortownicy wyłożyć część jasną, ciemną, jasną i ciemną (można zacząć od ciemnej i zakończyć na jasnej). Wstawić do lodówki. Galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu i tężejące wylać delikatnie na sernik.
Komentarze