Torcik serowy na zimno

4.99 (188 ocen)

Przepis pochodzi z zeszytu mojej mamy. Kiedyś w latach 80tych ten sernik bywał często u nas w domu i doskonale pamiętam jego smak, który przypominał lody.

Składniki:

  • 1,2 kg sera półtłustego
    5 jajek
    10 łyżeczek żelatyny
    pół kostki margaryny (125g)
    2 szklanki cukru pudru
    aromat śmietankowy (kilka kropel)
    pół litra mleka
    2 łyżki kakao

    2 galaretki o dowolnym smaku
    tortownica 26 cm
Wystaw ocenę:

4.99 (188 ocen)

Zobacz również:

Serniki Sernik na zimno Desery

Torcik serowy na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser zemleć dwukrotnie. Jajka sparzyć wrzątkiem i oddzielić żółtka od białek. Margarynę utrzeć z połową szklanki cukru pudru a następnie dodawać po jednym żółtku ucierając na przemian dodając resztę cukru. Pod koniec ucierania dodać aromat. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy serowej. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzącej wody, energicznie mieszając by dobrze się rozpuściła a następnie wymieszać z zimnym mlekiem. Tak rozpuszczoną żelatynę przelać szybko do masy, ciągle mieszając.
  • 2. Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao i wymieszać. Do tortownicy wyłożyć część jasną, ciemną, jasną i ciemną (można zacząć od ciemnej i zakończyć na jasnej). Wstawić do lodówki. Galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu i tężejące wylać delikatnie na sernik.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować