Torcik porzeczkowy raj

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.

kolorowe ciasto robi wrażenie na każdym

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    1 szklanka mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa porzeczkowa:
    250 ml. kremówki
    1 galaretki porzeczkowej
    1 szklanka dżemu z czarnej porzeczki
    2 łyżki cukru pudru

    Masa biała kremowa:
    250 ml kremówki
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżeczki żelatyny



    Masa do wypełnienia przestrzeni miedzy kółkami:
    1 szklanka niezbyt gęstego jogurty
    1 łyżka cukru pudru
    1 łyżeczka żelatyny

    Na kolorowe kółka: 2 galaretki w różnych kolorach
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik porzeczkowy raj - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretki na kolorowe krążki przygotować zgodnie z opisem, jednak należy dodać po 1 szklance wody do każdej galaretki. Gotowe galaretki wylać osobno na płaskie równe talerzyki, najlepsze będę takie kwadratowe tacki ze styropianu. Gdy galaretki stężeją należy za pomocą cienkiej szklanki, literatki lub kieliszka wyciąć kółka różnej wielkości. Aby kółka łatwo można było odkleić od tacki można sobie pomóc nitką, tzn. poprowadzić ją po dnie tacki, w ten sposób łatwo będzie odkleić i wyjąć krążki.
  • 2. Przygotowujemy biszkopt:

    Białka ubijamy na sztywno, dodajemy małymi porcjami cukier i nadal ubijamy, następnie dodajemy żółtka. Na samym końcu dodajemy przesianą mąkę i proszek. Ciasto wylewamy do okrągłej formy o średnicy ok 27-30 cm i pieczemy w 170 stopniach przez 20-25 minut.

    Gdy biszkopt przestygnie, przekrawamy go na pół i zwilżamy przegotowaną wodą może być z dodatkiem cytryny.
  • 3. Przygotowujemy masę porzeczkową:

    Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzątku. Dodajemy do dżemu i mieszamy. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i dodajemy tężejący dżem z galaretką. Delikatnie mieszamy, aby kremówka nie opadła. Masę wylewamy na biszkopt (musi być w formie) i przykrywamy drugim biszkoptem.

    Na biszkopt nakładamy resztki galaretek jakie nam zostały po wykrojeniu kółek.

    Rozpuszczamy żelatynę na druga masę. Ubijamy kremówkę z cukrem pudrem i dodajemy tężejącą żelatynę. Masę wylewamy na biszkopt i rozsmarowujemy ją na bardzo równą powierzchnię, na to nakładamy kolorowe kółka z galaretek.
  • 4. Przestrzenie miedzy kółkami wypełniamy masą jogurtową, która jest bardziej płynna od kremówki i łatwiej się rozprowadza. Tak więc rozpuszczamy żelatynę w 3 łyżkach wrzątku, jeszcze ciepłe dodajemy do jogurtu razem z cukrem pudrem i szybko, zanim nie stężeje rozlewamy masę między kółkami. Gotowe ciasto schładzamy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować