Torcik ptasie mleczko

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Lekki puszysty idealny na wiosenne i letnie dni do kawy

  • 2 godz.

Składniki:

  • * 1 galaretka cytrynowa
    * 1 galaretka pomarańczowa
    * 3 galaretki agrestowe
    * 1/2 litra śmietany kremówki 36%
    * 3 łyżeczki żelatyny
    * 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
    * sok 1/2 cytryny
    * 10 dag cukru pudru
    * 16 g cukru waniliowego
    * 120 g okrągłych biszkoptów
    * 150 ml naparu z kawy rozpuszczalnej

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Galaretki

Torcik ptasie mleczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Trzy galaretki (agrestową ,pomarańczową i cytrynową ) rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody ,każdą osobno ,wylewamy do miseczek i zostawiamy do wystygnięcia.Najlepiej jest to zrobić dzień przed sporządzeniem.Gdy dobrze zastygnie wykładamy każdą na deskę i kroimy w dość grubą kostkę
  • 2. Biszkopty maczamy do połowy w zimnym naparze kawowym i układamy na dnie tortownicy o średnicy 27 cm. Zimną śmietanę kremówkę ubijamy na puch dodając cukier waniliowy oraz puder i wlewając pod koniec żelatynę rozpuszczoną wcześniej w małej ilości gorącej wody (wody wlać tyle aby żelatyna się dobrze rozpuściła),dodać do masy skórkę cytrynową oraz sok z cytryny,a następnie pokrojone w kostkę galaretki,wymieszać łyżką wyłożyć masę na nasączone biszkopty.
  • 3. Masę wyrównać w tortownicy .Odstawić do stężenia. Dwie galaretki agrestowe rozpuścić w 800 ml gorącej wody i tężejącą zalać ptasie mleczko. Wstawić do lodówki na około 3 godziny aby masa dobrze stężała i ładnie dała się pokroić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować