Torcik ptasie mleczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Trzy galaretki (agrestową ,pomarańczową i cytrynową ) rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody ,każdą osobno ,wylewamy do miseczek i zostawiamy do wystygnięcia.Najlepiej jest to zrobić dzień przed sporządzeniem.Gdy dobrze zastygnie wykładamy każdą na deskę i kroimy w dość grubą kostkę
2.Biszkopty maczamy do połowy w zimnym naparze kawowym i układamy na dnie tortownicy o średnicy 27 cm. Zimną śmietanę kremówkę ubijamy na puch dodając cukier waniliowy oraz puder i wlewając pod koniec żelatynę rozpuszczoną wcześniej w małej ilości gorącej wody (wody wlać tyle aby żelatyna się dobrze rozpuściła),dodać do masy skórkę cytrynową oraz sok z cytryny,a następnie pokrojone w kostkę galaretki,wymieszać łyżką wyłożyć masę na nasączone biszkopty.
3.Masę wyrównać w tortownicy .Odstawić do stężenia. Dwie galaretki agrestowe rozpuścić w 800 ml gorącej wody i tężejącą zalać ptasie mleczko. Wstawić do lodówki na około 3 godziny aby masa dobrze stężała i ładnie dała się pokroić.
Komentarze