Torcik rabarbarowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt
Mąkę mieszamy z proszkiem i przesiewamy. Jajka z cukrem ubijamy do białości na parze, czyli w garnku gotujemy niedużą ilość wody i stawiamy na nim miskę z jajkami i cukrem, miksujemy. Zdejmujemy i jeszcze chwilę ubijamy. Teraz dodajemy przygotowaną mąkę, delikatnie mieszamy szpatułką. Pieczemy w tortownicy 17 cm, wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni i pieczemy 35 minut.
2.Mus rabarbarowy
Rabarbar myjemy i obieramy z włókien. Jeżeli jest bardzo młody to nie trzeba go obierać. Przygotowany rabarbar kroimy na niewielkie odcinki zasypujemy cukrem dodajemy 1/4 szkl.wody i dusimy na bardzo małym ogniu przez około 15 minut. Blendujemy na mus.
3.Bita śmietana
Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder wymieszany z śmietanfixami.
4.Biszkopt tniemy na 3 blaty, smarujemy rabarbarowym musem i bitą śmietaną. I tak postępujemy z każdym kolejnym blatem. Nie ma potrzeby nasączania blatów, mus wystarczy. Dekoracja to wasza inwencja twórcza.
Komentarze