Torcik Walentynkowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszny i łatwy w wykonaniu

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    szklanka cukru
    4 łyżki oleju
    szklanka mąki
    łyżeczka proszku do pieczenia

    Ciasto orzechowe:
    szklanka posiekanych orzechów
    4 jajka
    szklanka cukru
    4łyżki oleju
    szklanka mąki
    łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa :
    1/2 litra mleka
    25 dag cukru
    2 cukry waniliowe
    4 żółtka
    8 dag mąki tortowej
    1 1/2 kostki masła
    2 łyżki kakao

    Na wierzch tortu :
    śmietanka kremówka
    1/2 szklanki cukru pudru
    galaretka czerwona
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik walentynkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. Biszkopt:
    Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka, mąkę, olej i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać i wlać do tortownicy. Po upieczeniu przekroić biszkopt na dwie części.
  • 2. Ciasto orzechowe :
    Pieczemy tak samo jak biszkopt dodając szklankę posiekanych orzechów.
  • 3. Zagotować pół litra mleka, 25 dag cukru, dwa cukry waniliowe . Żółtka mąkę tortową i 4 łyżki mleka wymieszać i wlać na gotujące się mleko. Ugotować budyń. Masło utrzeć do białości, połączyć z zimnym budyniem. Masę podzielić na dwie części, do jednej dodajemy kakao, można tez dodać pokruszoną czekoladę.
  • Przełożenie ciasta 4. Placek biały smarujemy masą kakaową, następnie ciasto orzechowe, które smarujemy masa białą, na wierz drugi biszkopt.
  • 5. Śmietankę kremówkę ubijamy z 1/2 szklanki cukru pudru. Smarujemy nią tort.
  • układamy serce z galaretki 6. Galaretkę rozpuszczamy w 1 1/2 szklance wody. Po zastygnięciu mieszamy i układamy wzór serca na torcie.

Porady

Biszkopty można nasączyć naparem herbaty z rumem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować