Torcik walentynkowa rozkosz

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To mój popisowy deser na święto zakochanych. Mój mąż był zachwycony.

Składniki:

  • ● 1,5 szkl. maki
    ● łyżeczka pr. do piecz.
    ● 1 szkl. cukru
    ● 6 jajek
    ● 0,5 kg truskawek
    ● 4 łyżki cukru pudru
    ● op. galaretki truskawkowej
    ● szczypta soli
    ● ew. 2,5 łyżeczki żelatyny
    ● 2 op. śmietanfiksów
    ● 500 ml śmietanki 36%
    ● 2 łyżeczki cukru wanil.
    ● wiórki kokosowe i starta biała czekolada do posypania tortu
    ● masło i bułka tarta do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik walentynkowa rozkosz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka z sola ubijamy na sztywna piane. Stopniowo dodajemy cukier, żółtka, przesiana make i proszek. Mieszamy. Przelewamy do natłuszczonej i oprószonej bułka tortownicy (śr. 21 cm). Pieczemy ok. 30 minut w 180 °C. Studzimy, kroimy na 4 blaty. Z każdego ścieramy cienka warstwę ciasta i odkładamy.
  • 2. Galaretkę i ewentualnie żelatynę rozpuszczamy w 3/4 szkl. gorącej wody, studzimy. Truskawki (kilka odkładamy) i 2 łyżki cukru pudru miksujemy, mieszamy z galaretka. Chłodzimy, aż stężeje. Łyżkę cukru pudru mieszamy ze śmietanfiksem i łyżeczką cukru waniliowego, ubijamy z 250 ml smietanki na krem.
  • 3. W formie układamy: biszkopt, 1/2 musu (trochę odlewamy), biszkopt, krem, biszkopt, resztę musu i biszkopt. Chłodzimy ok. 2 godzin, do stężenia musu. Wyjmujemy z formy.
  • 4. Resztę śmietany i cukrów ubijamy ze śmietanfiksem. Smarujemy wierzch i boki tortu (trochę odkładamy). Boki obsypujemy czekoladą zmieszana ze startym biszkoptem i wiórkami. Wierzch dekorujemy odłożonymi truskawkami i bita śmietana. Na środek wlewamy mus, posypujemy wiórkami. Chłodzimy, aż mus stężeje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować