Torcik walentynkowa rozkosz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka z sola ubijamy na sztywna piane. Stopniowo dodajemy cukier, żółtka, przesiana make i proszek. Mieszamy. Przelewamy do natłuszczonej i oprószonej bułka tortownicy (śr. 21 cm). Pieczemy ok. 30 minut w 180 °C. Studzimy, kroimy na 4 blaty. Z każdego ścieramy cienka warstwę ciasta i odkładamy.
2.Galaretkę i ewentualnie żelatynę rozpuszczamy w 3/4 szkl. gorącej wody, studzimy. Truskawki (kilka odkładamy) i 2 łyżki cukru pudru miksujemy, mieszamy z galaretka. Chłodzimy, aż stężeje. Łyżkę cukru pudru mieszamy ze śmietanfiksem i łyżeczką cukru waniliowego, ubijamy z 250 ml smietanki na krem.
3.W formie układamy: biszkopt, 1/2 musu (trochę odlewamy), biszkopt, krem, biszkopt, resztę musu i biszkopt. Chłodzimy ok. 2 godzin, do stężenia musu. Wyjmujemy z formy.
4.Resztę śmietany i cukrów ubijamy ze śmietanfiksem. Smarujemy wierzch i boki tortu (trochę odkładamy). Boki obsypujemy czekoladą zmieszana ze startym biszkoptem i wiórkami. Wierzch dekorujemy odłożonymi truskawkami i bita śmietana. Na środek wlewamy mus, posypujemy wiórkami. Chłodzimy, aż mus stężeje.
Komentarze