Torcik waniliowo-owocowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.*Biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek,ubijamy piane na
sztywno.dodajemy po 1 żółtku,nadal ubijamy,dodajemy stopniowo
cukier,miksujemy.Dodajemy po łyżce mąkę z proszkiem do pieczenia,nie
miksujemy,tylko delikatnie mieszamy łyżka.Ciasto wylewamy do blaszki
24x35,pieczemy 25 minut w temp.170*C.
Po upieczeniu biszkopt studzimy i przekrawamy na 2 części. Nasączamy
spodni placek przegotowaną woda z cytryna i cukrem.
*Masa: Śmietany ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Żelatynę
zalewamy zimną wodą, kiedy napęcznieje, podgrzewamy ale nie
zagotowujemy. Studzimy.Dodajemy przestudzoną żelatynę do ubitej
śmietany.Odkładamy ok szklanki masy do dekoracji wierzchu tortu. Wlewamy
likier waniliowy. Delikatnie mieszamy.
*Gotową masę wykładamy na spodni blat ciasta.Rozsmarowujemy, przykrywamy
drugim blatem. Nasączamy.
*Wierzch i boki tortu smarujemy cienką warstwą ubitej śmietany. Boki i
wierzch dekorujemy dowolnie owocami oraz kleksikami kremówki.
Komentarze